Close sidebar
Close sidebar

Talibanii au cucerit al doilea oraș ca mărime din Afganistan, Kandahar

Al doilea oraș ca mărime din Afganistan, Kandahar, a căzut în mâinile insurgenților talibani, a declarat vineri un purtător de cuvânt al grupului militant și oficiali ai guvernului local, citați de Deutsche Welle.

Razvan Ilie,

Cu câteva ore înainte ca talibanii să revendice controlul asupra Kandaharului, SUA au anunțat planuri de desfășurare temporară a 3.000 de soldați pentru a ajuta la evacuarea personalului ambasadei sale.

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Talibanii au revendicat vineri capturarea celui de-al doilea oraş al Afganistanului, Kandahar, după ce s-au apropiat de Kabul, unde Statele Unite au decis să desfăşoare temporar 3.000 de soldaţi, oficial pentru a asigura securitatea evacuării ambasadei din Capitala țării.

Citeste si: Atac armat în Anglia: șase morți, printre care și un copil

Talibanii cuceresc al doilea oraș din Afganistan

Potrivit sursei citate, un oficial al guvernului local a confirmat agenției de știri Reuters că militanții au preluat orașul în urma „ciocnirilor grele de noaptea trecută”.

După retragerea trupelor SUA și NATO din Afganistan din luna mai, țara a fost cufundată în lupte crâncene, talibanii fundamentalisti trecând rapid la câștiguri teritoriale importante. 

Cu orașul sudic Kandahar sub controlul lor, talibanii au cucerit o treime din capitalele provinciale ale Afganistanului. 

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si: Talibanii cuceresc oraşul Ghazni

Un locuitor a confirmat pentru AFP că, după toate aparenţele, forţele guvernamentale s-au retras pe poziţii în afara Kandaharului, capitala provinciei cu acelaşi nume din sudul Afganistanului.

Avans rapid al talibanilor 

Dacă se confirmă căderea Kandaharului, după cei joi într-o succesiune rapidă au fost cucerite al treilea oraş al ţării, Herat, în vest, şi Ghazni, la doar 150 km sud-vest de Kabul, atunci doar capitala şi alte câteva teritorii mai rămân sub controlul guvernului afgan.

Cu câteva ore înainte ca talibanii să revendice controlul asupra Kandaharului, SUA au anunțat planuri de desfășurare temporară a 3.000 de soldați pentru a ajuta la evacuarea personalului ambasadei sale.

"Am evaluat în fiecare zi situația de securitate pentru a determina cum să păstrăm în siguranță cei care servesc la ambasadă", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Marea Britanie desfășoară, de asemenea, aproximativ 600 de soldați în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor britanici din țară, a declarat secretarul apărării britanic Ben Wallace.

Agenția de știri Associated Press a citat o sursă anonimă spunând că și Canada va trimite și forțe speciale pentru a evacua personalul ambasadei din Kabul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI