Close sidebar
Close sidebar

Taxele judiciare de timbre: ce sunt, când se plătesc și unde?

Dacă te-ai adresat vreodată unei instanțe de judecată, ai aflat cu siguranță că trebuie să achiți o taxă judiciară de timbru. Ce reprezintă această taxă și care este scopul ei?

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ce sunt taxele judiciare de timbru?

Taxele judiciare de timbru reprezintă plata pe care trebuie să o facă orice persoană fizică sau juridică atunci când se adresează unor instanțe de judecată. Practic, prin aceste taxe tu plătești statului român serviciile pe care le vor presta pentru tine instanțele. Taxele judiciare de timbru trebuie plătite atunci când depui o cerere sau o acțiune la instanțele judecătorești, la Ministerul Justiției sau la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Taxele de timbru se stabilesc diferențiat, în funcție de mai multe aspecte, cel mai important fiind dacă obiectul lor poate fi sau nu evaluabil în bani.

Spre exemplu, pentru acțiunile evaluabile în bani, taxa judiciară de timbru se calculează în funcție de valoarea solicitată. Pornește de la 20 de lei și poate depăși 6.000 de lei.

În cazul unui bun pentru care soliciți intrarea în posesie, taxa, de obicei, este de 20% din valoarea respectivului bun. Pentru bunuri imobiliare, dacă valoarea unui imobil este considerată derizorie, atunci instanța va folosi grilele notariale cu valorile orientative ale proprietăților imobiliare, pentru a stabili nivelul taxei.

 

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

De asemenea, pentru cereri care nu pot fi evaluabile în bani (spre exemplu cererea de divorț), taxa judiciară de timbru este o sumă fixă (50 lei, 100 lei, 200 lei etc) sau un procent din valoarea estimată a bunului asupra căruia se cere un drept. Ca să afli exact ce sumă va trebui să plătești, poți să folosești un calculator pentru taxă judiciară de timbru pe Termene.ro.

Când se plătesc taxele judiciare de timbru?

Taxele de timbru se plătesc pentru fiecare cale de atac sau fază a procesului. Astfel, există o taxă care trebuie plătită pentru prima instanță de judecată, o taxă pentru recurs și o taxă pentru apel.

Există și situații excepționale, în care aceste taxe nu se plătesc sau poți obține eșalonări, reduceri sau amânări, de exemplu în cazul în care ai un venit modest. Și persoanele juridice pot beneficia de reduceri sau eșalonări la plata taxei, dacă acestea costă mai mult de 10% din media venitului net din ultimele 3 luni de activitate ale firmei. De asemenea, taxa nu se plătește dacă persoana juridică se află în proces de lichidare sau dizolvare.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Taxa de timbru trebuie achitată în termen de 10 zile de la primirea înștiințării de plată. Dacă taxa nu este plătită la timp, atunci cererea formulată instanței este anulată din oficiu.

Unde pot plăti taxa judiciară de timbru?

Taxa judiciară de timbru se poate plăti în numerar, prin virament bancar sau online, cu cardul, într-un cont special de venituri al bugetului local, numit „Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbre”, care aparține primăriei unde ai domiciliul sau sediul fiscal, în cazul unei persoane juridice. De asemenea, taxa se poate plăti și la unele sedii CEC.

Acestea sunt cele mai importante informații despre taxele judiciare de timbru. Acum știi ce reprezintă și cum poți calcula, simplu și rapid, sumele pe care le ai de achitat pentru procesele deschise în instanță. Ține cont de fiecare dată când vrei să te adresezi unei instanțe când trebuie să plătești taxa de timbru și care este suma pe care o ai de plată, ca să nu ai surprize neplăcute și să ți se anuleze cererea.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI