Jean Constantin l-a interpretat magistral, în remarcabilul serial TV "Toate pânzele sus", pe Ismail, bucătarul-marinar, originar din Istanbul. De altfel, Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean, era născut la malul mării, în localitatea Techirghiol, Constanța.

Producția "Toate pânzele sus" a avut o distribuție de vis, cu multe nume din generația de aur a filmului românesc: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Șofron, Julieta Szönyi, Ion Dichiseanu, Colea Răutu, Aurel Giurumia, Jean Lorin Florescu, Dorin Dron, Gheorghe Visu, Ernest Maftei.

Citeste si: Rămas bun, Ion Dichiseanu

Jean Constantin a imitat într-un mod memorabil accentul turcesc al lui Ismail și multe dintre replicile sale erau prilej de râs pentru spectatori[Sursa foto: TVR.ro]

O parte din echipajul navei Speranța, care plecase în căutarea legendarei Țări de Foc[Sursa foto: TVR]

"Toate pânzele sus", filmul unei generații

Produs de Televiziunea Națională între 1975- 1977, filmul de aventuri "Toate pânzele sus" a fost regizat de Mircea Mureșan și reprezintă ecranizarea romanului omonim al lui Radu Tudoran.

Serialul de televiziune prezintă aventurile a doi prieteni, doi ingineri, colegi de studii, românul Anton Lupan și francezul Pierre Vaillant; francezul interpretat de Ion Dichiseanu apărând la timpul trecut, doar în amintirile lui Lupan.

Citeste si: VIDEO- România îl plânge pe actorul Ion Dichiseanu, care s-a stins din viață

Ion Besoiu, cel care a interpretat rolul comandantului Anton Lupan în „Toate pânzele sus“, a povestit ulterior: „Ne-am îmbarcat la propriu. Stăteam pe vas cât e ziua de lungă, iar uneori am filmat şi noaptea pe o corabie în toată regula, de 17 tone"[Sursa foto: TVR.ro]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Anton Lupan pleacă în căutarea goeletei L'Esperance, corabia sa și a prietenului său, fără să știe că a fost atacată de pirați în Marea Neagră, în largul portului Sulina, unde o și găsește eșuată în apropierea farului.

Anton Lupan îl caută mai ales pe Pierre, prietenul său breton, pentru a pleca împreună spre un teritoriu necunoscut al Țării de Foc, unde cei care au încercat să pătrundă fie au murit ori s-au întors, după încercări cumplite, fără să reușească să-l cerceteze.

Ion Dichiseanu, în rolul căpitanului francez Pierre Vaillant[Sursa foto: TVR]

În cele 12 episoade ale filmului, micul echipaj, format din șase bărbați (Lupan, Ieremia, Haralamb, Gherasim, Busuioc și Ismail), un adolescent (Mihu), o femeie (Adnana) și un câine (în carte Negrilă, dar în film cățelul Lăbuș) are parte de numeroase peripeții, înfruntând pirații mauri, furtuni și uragane.

Trei momente memorabile cu marinarul turc Ismail- Jean Constantin

Unul dintre personajele cu cea mai mare priză la publicul românesc al serialului TV a fost cel interpretat de Jean Constantin.

Echipajul condus de căpitanul Lupan, interpretat de Ion Besoiu, a reușit de mai multe ori să-l scoată din încurcătură pe bucătarul Ismail, care intră în bucluc făcând pariuri nechibzuite pe lupte de cocoși, în porturile Americii Latine.

Jean Constatin a creat un personaj fabulos, bucătarul Ismail, un turc mucalit, cu neveste în fiecare port. Ismail se străduia să vorbească românește cât mai corect.

ean Constantin a plecat în călătoria din ceruri cu exact 11 ani în urmă, pe data de 26 mai 2010.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si