Close sidebar
Close sidebar

Top 10 alimente care s-au ieftinit în marile lanțuri de magazine după intervenția Guvernului

Strugurii, prunele, cartofii, ardeii și morcovii sunt alimentele care s-au ieftinit cel mai mult în lanțurile de magazine din România după decizia Guvernului de a impune scăderea adaosului comercial pe lanțul de la producători până la clienți.

Sorin Negru,

Cele mai mari ieftiniri la alimente din august 2023


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu până la 34%, după aplicarea  ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, se arată într-o analiză publicată de Consiliul Concurenței.

Citește și: VIDEO- Alimente mai scumpe, după ieftinire. Produsele de bază mai ieftine nu se găsesc la raft

Autoritatea de concurență gestionează de mai mulți ani "Monitorul prețurilor", care prezintă comparativ și în timp real prețurile practicate la alimente de lanțurile de supermarketuri și hipermarketuri din România. 

Guvernul a aprobat ordonanța pentru ieftinirea alimentelor esențiale la finalul lunii iunie și a intrat în vigoare începând de marți, 1 august.

Cele mai mari ieftiniri la alimente din august 2023

Consiliul Concurenței a comparat prețurile la alimente din data de 1 august cu prețurile medii dinluna iunie 2023. Ieftinirile cele mai importante în marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%).

În top 10 alimente mai ieftine se află și castraveții (preț mai mic cu 19,2%), ceapa (17,9%) și pâinea (13,1%).

Cele mai mari ieftiniri la alimente din august 2023

Cât costă kilogramul de carne și litrul de lapte

Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie.

Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei.

De menționat este faptul că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat.

Ouăle, zahărul și uleiul- ieftiniri ușoare

Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

Uleiul ar fi mai ieftin cu 3,85% față de luna iunie, brânza cu 12,3%, iar iaurtul cu 11,2%. Prețul la ouă ar fi mai mic, potrivit Consiliului Concurenței, cu 5,3%, iar pulpele de pui s-ar vinde cu 8,9% mai ieftin.

De ce s-au scumpit merele roșii

Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constat o creștere de 3,6%, până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.

"Anumite produse s-au ieftinit cu 40%"

La data de 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI