In articol:
Via Transilvanica mai este denumită și „Camino de Romania” sau „drumul care unește”. Traseul istoric unește zonele pitorești transilvănene, de la Putna până la Drobeta Turnu-Severin.
Traseul poate fi parcurs doar pe jos sau cu bicicleta.
Care este traseul Via Transilvanica?
Via Transilvanica are ca punct de pornire Putna şi se încheie pe malul Dunării, la Drobeta Turnu-Severin. Se parcurg judeţele Suceava, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş Severin şi Mehedinţi.
Traseul este marcat în culorile specifice: portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Drobeta Turnu‑Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un T portocaliu, într‑un cerc de aceeași culoare, pe un fundal alb. Trecerile de drumeți (pietoni) sunt semnalizate cu tăblițe specifice, la fel ca avertismentele întâlnite pe traseu.
La fiecare kilometru, o bornă kilometrică din andezit, cu logo-ul VT și o sculptură (realizate de sculptori studenți) arată kilometrul la care se află turiștii.
Citeste si: Top cinci destinații de vis pentru un city break în această toamnă
În doar câteva săptămâni, traseul poate fi străbătut.
Via Transilvanica are aproximativ 1.400 kilometri
Via Transilvanica este împărțită în șapte regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.
Drumul este marcat cu semne pictate pe lemn sau piatră în culorile specifice: portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Drobeta-Turnu Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un T portocaliu într‑un cerc de aceeași culoare pe un fundal alb. La fiecare kilometru sunt borne mari de andezit de 260 kilograme, fiecare cu sculpturi realizate de artiști plastici din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Bulgaria.
Via Transilvanica are aproximativ 1.400 kilometri.