Close sidebar
Close sidebar

Traditia de Paste respectata cu sfintenie in Maramures. De ce se aprind lumanari in cimitir si se impart oua copiilor

In Saptamana Mare, dar mai ales in Joia Mare, maramuresenii duc, seara, in cimitire lumanari si oua rosii pentru sufletele celor morti, despre care se spune ca, acum, coboara pe pamant unde raman pana dupa Invierea lui IIsus Hristos.

Stirile Kanal D,


DISTRIBUIE
acest articol

Aseara, credinciosii din Lapusu Romanesc au mers sa  aprinda lumanari si sa duca oua rosii la mormintele celor dragi. Inainte insa preotul a tinut o slujba pentru sufletele celor adormiti.

"Punem umanari pentru cei ce au plecat. Doi copii am avut si mi-au murit amandoi. Punem lumanari la morti. Este ca la iluminatie, asa ii la noi in joia mare", spune printre lacrimi o femeie.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani- antena3.ro

"Lumea vine cu lumini aici la morminte, o traditie batraneasca care este din mosi-stramosi", explica oamenii.

Dupa ce aprind lumanari la morminte, localnicii dau de pomana, in special  copiilor deoarece acestia au sufletul curat, fara pacate. "Intotdeauna in Joia Mare in Lapusul Romanesc e traditia ca oamenii care vor sa isi cinsteasca mortii se faca slujba parastasului unde sunt pomeniti cei adormiti", ne explica preotul de acolo.

Astazi, in Vinerea Mare,credinciosii merg la biserica  pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf, apoi participa la Denia Prohodului.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI