Close sidebar
Close sidebar

Tragedia din Vinerea Mare de care multa lume nu stie - 144 de persoane au murit, dintre care 116 copii, intr-un incendiu la biserica din Costesti

Cea mai mare tragedie din perioada interbelica s-a petrecut la 18 aprilie 1930, in Vinerea Mare, in biserica din Costesti, judetul Arges. Lumea, in special femei si copii, se stransese in micuta biserica pentru slujba, dar totul s-a transformat in cosmar de la o lumanare care a aprins o coroana.

Matei Vaihan,


DISTRIBUIE
acest articol

Focul s-a extins imediat, iar toti cei aflati inauntru au pierit. 144 de morti, dintre care 116 copii a fost bilantul infiorator.

Oamenii au spus ca tragedia s-a petrecut din cauza faptului ca, cu ceva timp inainte, cineva furase din biserica salba de aur a a Sfintei Parascheva. Revista "Realitatea ilustrata" a publicat marturia cutremuratoare a unu supravietuitor.

"Mania Domnului s-a deslantuit mai tarziu asupra noastra. Era, dupa cum stiti, in Vinerea Pastilor. Bisericuta noastra n-avea mai mult de sase metri pe cinci. Barbatii intarziati, ramasesera pe afara. in biserica se inghesuiau unul langa altul, peste o suta de copii si femei. O valvataie. Un murmur. O multime de obraji se umfla, ca sa sufle in coroana care a luat foc. Coroana uscata mai tare se aprinde.

Smulgeti-o jos!- strig. E prea tarziu. Paretele de lemn e in flacari. Lemnul uscat paraie, trosneste; copiii tipa, femeile urla; invalmaseala. Femeile dinspre usa se reped spre altar, ca sa-si scape copii care cantau in cor. Copiii fug spre usa. O mama inchide usa, amenintandu-ne ca nu vom iesi, daca nu-i scapam copiii.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Barbatii, furiosi ca fiarele, se reped spre ea. Femeia cade langa usa. Tavanul de lemn e in flacari. Oamenii dinspre altar au luat foc. Da, oamenii ard cu flacara, ca niste torte vii. Valul de oameni aprinsi se napusteste spre usa.

Usa nu se deschide. Un morman de oameni striviti o acopera. Cei care vin din spate, amenintati de flacarile ce-i urmaresc repezi, se catara pe mormanul de trupuri vii, de la usa. Curentul de oameni inebuniti, ma inalta… Ma inalta deasupra trupurilor care au baricadat usa. Singurul meu gand, e sa stau in picioare, pastrandu-mi echilibrul, pe mormanul omenesc ce colcaie sub mine, morman care a intrecut acum pragul de sus al usii.
Usa, ingusta ca o fereastra, nu se mai vede.

Din spatele meu, un taran imi urla in ureche: Loc !...Fa-mi loc, ca te ucid!...Sunt primul obstacol din fata sa. Si simt rasuflarea fierbinte in ceafa. Un fum gros, amestecat cu praf si scantei, ne orbeste, ne sufoca. Taranul din spatele meu ma loveste cu pumnii in ceafa. Un altul, de sub mine, m-a muscat, ca un caine turbat, de picior. in panica aceea destrabalata, omul devenise salbatic. Ion Calpu isi facea loc prin mormanul de oameni striviti, dand cu cutitul in multimea vie, care ardea cu flacara, in intreaga biserica. Zece minute a durat drama: turlele bisericii s-au prabusit cu sgomot peste noi; inmormantati sub lemnele ce ardeau, am fost lapidati, cu bucatile zidurilor ce se pravaleau", se scria in perioada respectiva

Tragedia a fost atat de mare, incat insasi Regina Maria a fost prezenta la funeralii, iar ziua de 18 aprilie a fost decretata zi de doliu national.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI