"Ceea ce contează pentru noi nu este statutul, ci aliații care sunt cu adevărat gata să lupte alături de noi. Invazia Ucrainei a arătat că întreaga arhitectură a securității europene trebuie reconsiderată", a declarat joi Mihail Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, într-un interviu pentru ziarul polonez Wiadomości.

Citeste si: Rusia acuză Pentagonul de apariția pandemiei de coronavirus

Potrivit Ukrinform.ua, este nevoie de o nouă coaliție, suficient de puternică încât să poată opri Rusia dacă dorește să atace o altă țară.

"NATO se ocupă doar cu organizarea de summit-uri"

Mihail Podoliak s-a arătat extrem de critic cu privire la capacitatea NATO de a face față unui conflict precum cel din Ucraina. 

Citeste si: Miliardar rus: "Ar fi sinucidere curată să-i spui lui Putin să oprească războiul"

"Știm că Putin poate fi oprit doar cu forța. NATO nu are această forță", este opinia oficialului de la Kremlin.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"În opinia noastră, aceasta este o organizație a cărei activitate principală este organizarea de summit-uri în care generalii arată că sunt cool... Așa că vrem să punem capăt acestui război cu o nouă coaliție, atât de puternică încât să poată opri Rusia dacă dorește să atace pe cineva din nou”, a mai spus Podoliak.

Cum vede Ucraina noua alianță militară anti-Rusia

Oficialul de la Kiev a explicat că baza coaliției ar fi fundamental diferită față de cea din Memorandumul de la Budapesta, dar ar oferi o condiție specifică în conformitate cu toate regulile dreptului internațional.

Citeste si: SUA vor trimite Ucrainei 100 de drone kamikaze

Potrivit consilierului Președinției, documentul va descrie mecanismele care ar trebui implementate în cazul în care un atac asupra Ucrainei va avea loc din nou.

"Vrem să ne asigurăm că nu vom rămâne din nou singuri pe câmpul de luptă. Statele garante își vor lua anumite angajamente. În viitor, acest document poate fi elaborat și să sprijine o alianță complet nouă pentru a asigura securitatea în toată Europa", a adăugat Podoliak. 

Citeste si: Rusia, acuzată că "se preface că negociază", dar procedează exact ca în Siria și Cecenia

El a refuzat să numească statele care și-au exprimat disponibilitatea de a se alătura coaliției pe măsură ce discuțiile continuă.

Totodată, reprezentantul Președinției a dat asigurări că președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, va prezenta întregul concept la încheierea acestora.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Zelenski recunoaște că aderarea Ucrainei la NATO nu mai e actuală

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că trebuie “recunoscut” că Ucraina nu poate adera la NATO.

Zelenski şi-a exprimat frustrarea că, în pofida pretinsei politici a “uşilor deschise”, NATO nu a admis ţara sa ca membru, situaţie pe care Ucraina trebuie “să o accepte”, întrucât nu are altă opţiune.

Citeste si: China, rol crucial în soarta războiului din Ucraina. Joe Biden, discuție cu Xi Jinping

“Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta, suntem nişte oameni adecvaţi. Ani de zile am auzit despre uşa presupus deschisă, dar am început să înţelegem că nu putem intra pe acolo. Acest lucru este adevărat şi trebuie să-l recunoaştem. Mă bucur că oamenii noştri încep să admită aceasta şi să se bazeze pe ei înşişi şi pe partenerii noştri care ne ajută”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, scrie agenția de presă ucraineană Liga.net, citată de Agerpres.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si