Close sidebar
Close sidebar

Un nou bonus lunar pentru bugetari. Ministrul Muncii: "Va fi introdus un spor care va încuraja performanța"

Legea salarizării unitare este în plin proces de negociere între autorități și sindicate. Experții din Ministerul Muncii intenționează să introducă un bonus lunar de performanță.

Sorin Negru,

Noua lege a salarizării introduce un nou bonus


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Noua lege a salarizării își popune să elimine inechitățile din salarizarea în sistemul public. Ministerul Muncii a continuat negocierile cu bugetarii din instituții și companii de stat.

"Negocieri-maraton pentru legea salarizării: profesioniștii din transporturi, din autoritățile centrale și instituțiile cu autofinanțare și-au expus problemele din domeniile lor de activitate", se spune pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.

Citește și: Noile taxe și impozite intră în vigoare după ce au trecut testul de la CCR. Lista schimbărilor care se aplică din 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat intenția Guvernului de a introduce un bonus lunar pentru bugetari care să încurajeze performanța.  

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanța. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forța calificată de muncă”, a declarat, miercuri, ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a discutat cu profesioniştii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenţia Nucleară şi Deşeuri Radioactive, turism, Agenţia Naţională de Integritate, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul

Concurenţei şi sindicatele reprezentative ale acestor instituţii.

Citește și: VIDEO- Angajații, bolnavi de plictiseală. Ce presupune sindromul „Boreout”

Potrivit sursei citate, discuţiile au avut loc în contextul elaborării proiectului legii salarizării în sectorul bugetar. Profesioniştii prezenţi la dialog au expus provocările pe care le întâmpină la locurile de muncă şi au susţinut că este nevoie de o lege nouă care să elimine inechităţile din salarizarea în sistemul public. 

Negocieri-maraton pentru legea salarizării

[Sursa foto: Facebook]

Bonusuri eliminate prin "legea austerității"

Prin legea "austerității" fiscal-bugetare care va intra în vigoare de la finalul acestui an, se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare pentru companiile cu pierderi.

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora care au inregistrat pierderi din anii precedenți și nerecuperate precum și cei care înregistrează pierderi în anul curent li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare", se spune în legea adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii în Parlament.

Lista de bonusuri și sporuri ale angajaților de la stat

Guvernanții nu au reușit să modifice în ultimii ani legea salarizării astfel încât să elimine o parte dintre sporurile pe care bugetarii le primesc pe lângă salariul de bază.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Dacă inițial sporurile au fost introduse pentru a ajuta la creșterea veniturilor mai mici ale bugetarilor, ele s-au înmulțit an de an și nu au mai putut fi scoase.

Sunt peste 50 de tipuri de sporuri acordate angajaților de la stat -pentru condiţii de stres sau suprasolicitare neuropsihică, spor pentru folosirea calculatorului, pentru munca în ture, pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru păstrarea confidenţialităţii.

Alte sporuri acordate sunt sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare, pentru proiecte europene, pentru complexitatea muncii, pentru izolare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI