"Un raport extrem de important al Parlamentului European arata negru pe alb! In Romania si in alte state din Europa de Est se mananca mult mai prost decat in Vestul Europei. Ironia este ca noi cumparam aceleasi produse alimentare, numai ca ele au o calitate inferioara celor din vest. Cum reusesc producatorii sa ne pacaleasca pe noi, cei din Est, la raft?"

Prima dintre ele, la care trebuie sa fim foarte atenti, este cea prin care producatorul plaseaza pe diverse piete europene, inclusiv in tara noastra, produse cu arome si compozitii diferite, cu un ingredient principal diferit, dar... produsul are acelasi aspect si acelasi ambalaj. Ne explica Daciana Sarbu, un europarlamentar extrem de implicat in demersurile pentru eliminarea standarului dublu!

Europarlamentarul Daciana Sarbu: "Iaurtul cu fructe contine mai putine fructe decat acelasi iaurt, acelasi brand pe care-l gasiti intr-o alta tara. Intr-o alta tara din Vest. da. Suc natural de portocale care are concentrat cand ar trebui sa aiba fructe."

Apoi, se umbla la gramajul produselor! Iar noi ajungem sa platim in Romania pentru o conserva la fel de mult ca in Vest, insa, in farfurie sa avem...mult mai putin peshte, de exemplu.

In urma anchetei efectuate anul trecut si in Romania de angajatii Institutului de Igiena si Sanatate Publica, 9 din 29 de produse alimentare analizate comparativ aveau standarde duble din punct de vedere calitativ fata de alte state din Uniunea Europeana.

Au fost prelevate 29 de probe din tari europene si alte 29 de probe similare din magazinele romanesti, la preparate din carne, lapte, la conservele de peste si la ciocolata. La final, 9 produse au prezentat unele diferente din punctul de vedere al continutului de grasimi si proteine.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Presedintele APC, Costel Stanciu: "Consumatorul nu are cum sa-si dea seama din punct de vedere organoleptic daca intr-un produs alimentar exista mai putina carne decat cantitatea mentionata pe eticheta."

Alta inselatorie ar fi ca, in timp, producatorul denatureaza reteta originala. Evident, cu scopul de a micsora costurile de realizare si de a mari profitul.

Presedintele APC, Costel Stanciu: "Ar trebui sa retraga de la comercializare acele produse la care analizele de laborator ofera rezultate neconforme cu parametrii indicati pe eticheta, in vederea reetichetarii."

De maine, Parlamentul European va decide ce masuri se vor lua fata de aceste inselatorii la rafturile din Estul Europei.

La aceasta reuniune, va participa si Presedintele Autoritatii Nationale Pentru Protectia Consumatorului. Marcel Pandelica spune ca vor fi analizate 16 categorii de produse la care au fost semnalate probleme, nu doar alimentare, ci si detergenti sau cosmetice. Se va face apoi o lista neagra cu producatorii care ne pacalesc la raft.

Costel Stanciu: "In situatii mai grave, de falsuri alimentare."

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Ce sansa avem ca, in viitorul apropiat, in Romania si in alte tarii din Estul Europei sa mancam la fel de bine ca in Vest?

Laurentiu Rebega: "Bineinteles ca trebuie sa ne gandim ca avem o sansa. Eu ma feresc de globalism, fenomenul prin care o mana de oameni sau anumite institutii incearca sa controleze toate actunile, asta este riscul mare."

Ancheta pentru alimentele cu dublu standard a fost demarata de Comisia Europeana in 2013. S-au facut teste in 16 state membre ale Uniunii Europene in vederea eliminarii dublei calitati a produselor alimentare vandute de unele companii in Est, fata de cele din Vest.

Testele au inglobat compozitia unui cosh comun de produse, care sunt comercializate in majoritatea statelor membre si au inclus testari chimice si senzoriale.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si