Close sidebar
Close sidebar

Un renumit chirurg estetician din Timisoara: "Degeaba le spun tinerelor ca mai bine sunt albe si sanatoase decat bronzate si cu melanom"

Tiberiu Bratu, un cunoscut medic estetician din Timisoara, a dezvaluit ca in ultimii ani au crescut enorm de mult numarul bolnavilor de cancer de piele.

,


DISTRIBUIE
acest articol

##CITAT96##

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Medicul Tiberiu Bratu a dezvaluit pentru ziarul Adevarul ca in ultima perioada s-au inmultit cazurile de cancer de piele si ca din ce in ce mai multi pacienti, care sufera de aceasta afectiune, ii calc pragul.  

“Dacă apare o cea mai mică leziune tegumentară pigmentată trebuie să se consulte un dermatolog. Sunt persoane care au foarte multe formaţiuni pe piele. Genetic. Atunci trebuie să îşi găsească un dermatolog competent, care să le facă o hartă a acestor leziuni.

Când trebuie să ne speriem? Şi când poate să capete potenţial malign? Atunci când face un cerc roşu în jurul ei, când devine puriginoasă, începe să mănânce, când îşi modifică forma şi dimensiunea. Obligatoriu se merge la dermatolog, pentru că trebuie făcută operaţia. Este o vorbă din bătrâni care spune:. Se lasă formaţiunile astea să evolueze până la melanom malign. Rata de supravieţuire este de cinci ani, chiar dacă se operează ”, a declarat Tiberiu Bratu.


Operaţia în timp util, înainte să dea în metastază, nu e dificilă. Poate să fie banală. Dar la români există o lipsă de cultură medicală minimă, nu se discută la televiziuni, la radio, în presă. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să dea importanţă acestor probleme. Cancerul melanom este unul din cele mai agresive tumori în general. Trebuie să avem grijă şi să ne ducem din timp la medic”, a mai spus Bratu.


Medicul a spus ca de foarte mult ori vin pacienti cu formatiuni tumoroase foarte mari.

" Nu îţi vine să crezi. Vin cu tumori cât jumătate din faţă. Îl întreb: domnule, cand a aparut asta. El răspunde: acum 20 de ani. Există tumori care dacă sunt operate în limite de siguranţă, omul este vindecat. Melanomul numai dacă este operat în faza zero este vindecat. Dar foarte puţini vin în această fază incipientă.
Când am venit eu în Timişoara, în 1987, operam un melanom la doi ani. Acum operăm un meloanom aproape săptămânal. Şi solarul e de vină. Degeaba le spui doamnelor să nu meargă. Le spun că mai bine albă şi sănătoasă, decât bronzată şi cu melanom. Dar degeaba”
, a explicat Bratu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI