Dorinel Cojanu, un român în vârstă de 36 de ani, a fost condamnat la 11 ani în spatele gratiilor în luna decembrie a anului 2015 sub acuzația de tentativă de omor, după ce a înfipt un cuțit de bucătărie în spatele și fața partenerei sale de viață din aceea perioadă, Daniela, în bucătăria casei familiei lor, în timp ce era beat.

Citeste si: Moartea suspectă a unui copil de 6 ani din județul Sibiu

Cum a avut loc altercația dintre cei doi soți

Cuțitul de bucătărie a intrat prin sânul drept al victimei, a pătruns printre două coaste, printr-un plămân, ajungând până la ficat. Daniela a suferit răni atât de grave încât specialiștii care s-au ocupat de tratarea acesteia au avertizat familia că s-ar putea să nu scape cu viață.

Daniela, o româncă în vârstă de 35 de ani, a stat aproape patru luni în spital zbătându-se între viață și moarte și a rămas cu cicatrici permanente. Cojanu a atacat-o cu atâta brutalitate încât s-a tăiat și el la două degete de la mâna dreaptă, iar medicii au hotărât că necesită o intervenție chirurgicală imediată.

Acesta a stat în spatele gratiilor doar cinci ani din pedeapsă, dar în timp ce își ispășea pedeapsa, Dorinel Cojanu, a trimis o cerere de despăgubire împotriva Serviciului de Sănătate (NHS) publică din Marea Britanie, susținând cu ardoare că medicii britanici nu l-au tratat în timp util după ce a fost închis în penitenciarul din Bedford și l-au lăsat cu răni pe viață.

Citeste si: Tânăra Daniela s-a stins din viață la 21 de ani. Ea s-a dat pe zăpadă cu un colac tras de maşină

Inițial, Cojanu primise despăgubiri în valoare de 8.500 de lire

La o audiere din luna mai a anului 2021 de la Tribunalul din Norwich, românul a primit 8.500 de lire sterline, iar judecătorul Recorder Gibbons, a respins cea mai mare parte a cererii sale pentru neglijență, pe motiv că Cojanu a fost necinstit cu privire la modul în care a suferit vătămarea, pierderea veniturilor și asistența medicală.

Cojanu a susținut că Daniela a fost cea care l-ar fi atacat și că a suferit rănile în timp ce încerca să se apere. Românul a descris atacul ca fiind o „altercație”.

Un român care și-a tăiat mâna în timp în încercarea să-și omoare partenera de viață a încasat despăgubiri de 17.500 de lire sterline

Citeste si: VIDEO| Hoții nu mai caută doar bijuterii scumpe, ori telefoane, ci își caută, mai nou, "prada" în magazinele second hand. Vezi cum au acționat doi indivizi din Brăila

Avocații lui Cojanu au contestat apoi decizia la Înalta Curte, iar un alt judecător a decis ca despăgubirea lui să fie majorată la suma de 17.500 de lire sterline, precizând în același timp că deși românul a fost „necinstit” cu privire la modul în care s-a rănit, asta nu era relevant pentru cererea civilă împotriva NHS.

Judecătorul a afirmat că nu are relevanță dacă Cojanu și-a tăiat degetele „deschizând o cutie de fasole... sau în timp ce încerca să-și ucidă soția”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Acesta a susținut: „Reclamantul (Cojanu) nu a avut nevoie să demonstreze modul în care a fost tăiat pentru a câștiga acțiunea civilă.

El a fost rănit înainte de a fi internat în închisoare. La acel moment nu a fost condamnat pentru nimic. Nu contează dacă a suferit rănirea deschizând o cutie de fasole, într-un război între bande sau în timp ce încerca să-și ucidă soția”.

Citeste si: Un militar și-a agresat și și-a răpit fosta iubită. Ce mesaj de adio a fost tânăra obligată să lase

Care era suma totală pe care o solicita vinovatul

Românul solicita o despăgubire totală în valoare de 125.000 de lire sterline, susținând că nu a suferit o intervenție chirurgicală care l-a împiedicat să lucreze ca muncitor, plus multe alte costuri. Printre acestea regăsindu-se plata pentru operație în România și după îngrijire.

Dar dovezile prezentate de acesta la audierea de anul trecut de la Norwich au arătat că a câștigat și a declarat 775 de lire sterline între vara lui 2014, când a venit în Marea Britanie și iunie 2015, când a avut loc atacul. Nu existau dovezi ca acesta sa fie angajat in Romania dupa 2008. Cojanu a fost deportat înapoi în România în luna iunie a anului 2020, după ce a fost eliberat de către Înalta Curte, care a respins cifrele pentru pierderea veniturilor prezentate de echipa sa juridică, deoarece acestea se bazau pe salariile din Marea Britanie.

În precizările lor, avocații vinovatului au afirmat că Cojanu ar fi trebuit să fie operat la mână în termen de 10 zile de la rănirea în timpul atacului asupra Danielei, dar că această intervenție a fost anulată de personalul NHS de la închisoarea Bedford.

Judecătorul Ritchie a dezvăluit în decizia sa că Cojanu, care se afla în arest preventiv la momentul respectiv, a fost programat inițial pentru o intervenție chirurgicală la Royal Free Hosptial, North London, în iunie 2015.

Anularea a avut loc din cauza preocupărilor de securitate legate de transportul lui la spitalul din nordul Londrei și a fost aranjată o altă programare la spitalul Lister din Hertfordshire, care este mai aproape de locul unde a fost închis Cojanu.

NHS a recunoscut că programarea către Lister nu a fost marcată urgent, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală nu a avut loc deoarece o operație de chirurgie reconstructivă la degetele lui Cojanu „nu mai era fezabilă” după ce a trecut fereastra de zece zile.

Totodată, a mărturisit că lui Cojanu i s-a oferit o intervenție chirurgicală în luna februarie a anului 2016, dar nu a acceptat niciodată oferta.

Documentele depuse în timpul audierii românului la Tribunalul Norwich au arătat că acesta avea o funcționalitate de 50% a mâinii drepte, dar aceasta ar fi fost de 80% dacă operația ar fi avut loc în intervalul de timp de zece zile.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO| Sindicaliștii ALRO protestează în fața Guvernului

Daniela a mărturisit că este dezgustată de decizia judecătorului

Decizia Înaltei Curți de a-i majora despăgubirile a fost criticată de victima atacului, de către Daniela, care a mărturisit pentru  MailOnline  că este „dezgustată” de ordinul judecătorului.

„Este insultător și dezgustător. Acest bărbat este un abuzator violent, care a încercat să mă omoare. Și el este răsplătit în timp ce eu nu am primit niciun ban. Am fost în spital aproape patru luni și aproape că am murit. Este o rușine că este răsplătit pentru o rană pe care și s-a provocat-o singur atunci când m-a atacat”, a mărturisit Daniela.

Daniela a dezvăluit că acum a divorțat de Cojanu și își folosește numele de fată Barbu. Este angajată ca femeie de curățenie și locuiește în Watford cu cei trei copii ai săi: Maria, 16 ani, Razvan, 15 ani si Tatia, 12 ani.

„Viața este foarte grea pentru noi și mă străduiesc să cresc singura trei copii. Am suferit multă violență în căsnicia mea din partea acestui bărbat, care era mereu beat și mă lovea tot timpul.

Ce lege e asta care îl despăgubește? Ce fel de mesaj transmite acest lucru femeilor ca mine care sunt victime ale violenței domestice?”, a întrebat furioasă Daniela.

Cuplul a s-a mutat în Marea Britanie din România în luna iunie a anului 2014. Fosta soția a declarat că au avut dificultăți financiare, iar soțul ei a început să bea mult.

La momentul atacului s-a estimat că acesta a depășit de trei ori limita de consum. Cojanu a negat infracțiunile și a insistat că Daniela s-a înjunghiat singură înainte de a intra în bucătărie.

Citeste si: O tânără de 19 ani a fost ucisă de iubit, după ceartă. Familia fetei este în stare de șoc


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si