Close sidebar
Close sidebar

Ungaria plafonează prețurile la carburanți

Decizie curajoasă a Guvernului de la Budapesta. Executivul condus de Viktor Orban plafonează pentru trei luni prețurile la benzină și motorină, pentru a proteja populația de scumpirile masive din ultima perioadă. Analiștii atrag atenția că Ungaria se pregătește pentru alegeri în aprilie 2022.

Razvan Ilie,

Măsura luată de Guvernul de la Budapesta, văzută ca având coloratură electorală, în contextul în care Ungaria va avea alegeri generale în aprilie 2022


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul Ungariei va plafona preţurile combustibililor pentru a proteja consumatorii de creşterea semnificativă a preţurilor şi a ţine sub control majorarea inflaţiei, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Citeste si: VIDEO- Cum arată ”mica Austrie” din România: Un colț de rai, uitat și abandonat

Plafonarea la carburanți, până la 15 februarie

În perioada 15 noiembrie- 15 februarie, preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,30 euro sau 1,54 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 forinţi.

Se va începe, deci, cu o ieftinire la pompă, începând cu 15 noiembrie, urmând ca stațiile de benzină care vor vinde combustibilii peste prețurile indicate de Guvern să fie închise, potrivit ABC News.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Datele publicate săptămâna aceasta arată că rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 6,5% în octombrie, peste estimări, după o creştere de 30,7% a preţurile combustibililor, care a dus preţurile peste nivelul psihologic de 500 forinţi pe litru.

Impactul deciziei guvernamentale pe piața bursieră

"Sperăm că această măsură va ajuta economia şi ar putea de asemenea contribui la reducerea inflaţiei", a declarat Gergely Gulyas, reiterând că Ungaria va continua cu îngheţarea preţurilor cu amănuntul pentru energie, pe fondul creşterii facturilor la energie în Europa.

Acţiunile firmei energetice MOL au scăzut cu 6,35%, la 2.508 forinţi, după anunţul cu plafonarea preţurilor combustibililor. Un purtător de cuvânt al MOL a refuzat să comenteze informaţia.

Presiune uriașă pe rata inflației și pe dobânzi

Unii economişti spun că Banca Centrală a Ungariei, care a început în iunie majorarea ratelor dobânzilor, ar putea fi forţată să majoreze semnificativ dobânzile la şedinţa de săptămâna viitoare, a ţine sub control inflaţia şi a sprijini forintul, care s-a depreciat faţă de euro.

O decizie similară a luat Banca Națională a României, în ședința de politică monetară de marți, majorând dobânda-cheie la 1,75%, de la 1,50% cât era la acel moment. A fost a doua majorare de dobânzi în decurs de o lună

Potrivit Agerpres, moneda euro a crescut joi la 365,15 forinţi joi, pe fondul incertitudinilor privind disponibilitatea Băncii Ungariei de a urma exemplu altor bănci centrale din regiune în înăsprirea agresivă a politicii monetare. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI