In articol:
- Plafonarea la carburanți, până la 15 februarie
- Impactul deciziei guvernamentale pe piața bursieră
- Presiune uriașă pe rata inflației și pe dobânzi
Guvernul Ungariei va plafona preţurile combustibililor pentru a proteja consumatorii de creşterea semnificativă a preţurilor şi a ţine sub control majorarea inflaţiei, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Citeste si: VIDEO- Cum arată ”mica Austrie” din România: Un colț de rai, uitat și abandonat
Plafonarea la carburanți, până la 15 februarie
În perioada 15 noiembrie- 15 februarie, preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,30 euro sau 1,54 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 forinţi.
Datele publicate săptămâna aceasta arată că rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 6,5% în octombrie, peste estimări, după o creştere de 30,7% a preţurile combustibililor, care a dus preţurile peste nivelul psihologic de 500 forinţi pe litru.
Impactul deciziei guvernamentale pe piața bursieră
"Sperăm că această măsură va ajuta economia şi ar putea de asemenea contribui la reducerea inflaţiei", a declarat Gergely Gulyas, reiterând că Ungaria va continua cu îngheţarea preţurilor cu amănuntul pentru energie, pe fondul creşterii facturilor la energie în Europa.
Acţiunile firmei energetice MOL au scăzut cu 6,35%, la 2.508 forinţi, după anunţul cu plafonarea preţurilor combustibililor.
Presiune uriașă pe rata inflației și pe dobânzi
Unii economişti spun că Banca Centrală a Ungariei, care a început în iunie majorarea ratelor dobânzilor, ar putea fi forţată să majoreze semnificativ dobânzile la şedinţa de săptămâna viitoare, a ţine sub control inflaţia şi a sprijini forintul, care s-a depreciat faţă de euro.
O decizie similară a luat Banca Națională a României, în ședința de politică monetară de marți, majorând dobânda-cheie la 1,75%, de la 1,50% cât era la acel moment. A fost a doua majorare de dobânzi în decurs de o lună
Potrivit Agerpres, moneda euro a crescut joi la 365,15 forinţi joi, pe fondul incertitudinilor privind disponibilitatea Băncii Ungariei de a urma exemplu altor bănci centrale din regiune în înăsprirea agresivă a politicii monetare.