Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Ungaria plafonează prețurile la câteva produse alimentare de bază

Guvernul de la Budapesta, condus cu mână forte de Viktor Orban, a decis azi să impună noi plafoane de preț la cartofi și ouă, după ce și alte produse alimentare aveau prețuri controlate de stat. Poate fi Ungaria un model și pentru Guvernul de la București, în contextul scumpirilor pe bandă rulantă?

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul de la Budapesta a anunțat miercuri că va introduce un plafon de preţ la câteva produse de bază, între care ouăle şi cartofii, informează presa maghiară.

Citește și: Premierul Ungariei, Viktor Orban, un nou act de prietenie față de Putin, în ziua în care Rusia a lansat 83 de rachete în Ucraina

Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, după ce datele oficiale privind inflaţia arată că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie.

Rata anuală a inflației a atins un nou record în țara vecină, cu o creștere de 21,1%, după cum informează CGTN. Este cel mai mare nivel din Europa de Est, semnificativ

peste inflația din România de 15-16%.

În luna septembrie, prețurile au crescut cu 20,1 procente în Ungaria, arată sursa citată. 

Guvernul Ungariei pune piciorul în prag

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Pieţele agroalimentare sunt exceptate de plafonul de preţ, a adăugat Gulyas.

Citește și: La ce acord pe energie au ajuns liderii UE. Viktor Orban a obținut o "excepție" importantă pentru Ungaria

Și în primpvara acestui an, Guvernul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui.

Cabinetul Orban a motivat măsurile prin încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor. Ulterior, Executivul maghiar a plafonat preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare.

"Inflația, cea mai mare problemă" a Ungariei

Inflaţia este "cea mai mare problemă" în Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas, la finalul şedinţei de Guvern.

Explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi stau la baza inflaţiei accelerate din Ungaria. Preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE.

Citește și: O nouă taxă. Guvernanții vor să impoziteze bacșișul din restaurante cu 10%

Preţurile la pâine, brânză şi ouă aproape s-au dublat în ultimul an, în cazul ouălor preţurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Citește și: VIDEO- BNR a majorat din nou dobânda-cheie pentru a "îmblânzi" inflația

Inflaţia accelerată şi deprecierea forintului până la un minim istoric a forţat deja Banca Naţională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgenţă să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi. 

Planuri la București după modelul maghiar

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în urmă cu o lună că Guvernul poate plafona prețul oricărui produs vândut de firmele private, dacă este criză și există pericol de speculă.

Întrebat de Europa Liberă în ce măsură un astfel de principiu- plafonarea prețurilor produselor vândute de firmele private- se poate extinde, Marcel Ciolacu a spus că „Guvernul poate plafona prețul oricărui produs în perioadă de criză”. El a adăugat că în zona lemnului de foc se anticipa și un fenomen „de speculă”.

„Dacă Guvernul constată că există o zonă de speculă, mai ales când te adresezi populației, da (n.r.- poate plafona), și susțin acest lucru”, a afirmat liderul PSD.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI