Ce schimbări majore îi așteaptă pe români de la 1 iulie 2024? Începând cu a doua lună de vară, salariul minim brut se majorează la 3.700 de lei lunar, iar decizia are efecte în lanț în legislație și în economie.

Citește și: Când sosesc primele taloane cu pensiile recalculate. Data la care pensionarii vor ști câți bani li se cuvin de la 1 septembrie

Lista modificărilor care intră în vigoare la 1 iulie conține și creșteri de accize la combustibili, care vor duce la prețuri mai mari la pompă.

ANAF introduce de la 1 iulie noi taxe pentru veniturile cu surse neidentificate ale persoanelor fizice, iar sumele pe care le vor avea de plătit cei care nu își declară veniturile sunt uriașe: 70% din banii din cont.

Salariul minim crește la 3.700 lei

Guvernul majorează salariul minim brut de la 3.300 lei la 3.700 lei de la 1 iulie și crește la 300 lei suma care nu este impozitată.

În urma majorării, salariul minim net crește de la 2.073 la 2.363 de lei.

Analiștii economici atrag atenția că sistemul de impozitare al salariilor e mai degrabă în favoarea statului, având în vedere că mare parte din banii pe care îi plătește angajatorul se întorc, sub formă de taxe, înapoi la bugetul de stat.

Citește și: De ce nu a înghețat Guvernul punctul de amendă și cât ar putea plăti șoferii care fac erori în trafic

"De fiecare dată când avem o creștere a veniturilor, în sectorul privat salariul minim crește cu 400 de lei, dar, din acești 400 de lei, 160 îi ia statul. 40% din această mărire reprezintă colectări suplimentare la buget. O creștere de genul acesta care nu e susținută și de productivitatea în muncă se traduce prin creșterea inflației”, a spus Cristian Năsulea, analist economic.

Dacă Guvernul menține la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii, salariile unor angajați ar putea scădea sau angajatorii ar putea renunța la unele beneficii acordate angajaților, acuză Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Salariul minim crește la 3.700 lei

Salariul minim crește la 3.700 lei de la 1 iulie 2024

[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Cresc accizele la benzină și motorină

Vor fi din nou cozi la stațiile de alimentare înainte de 1 iulie 2024, când sunt așteptate noi scumpiri la benzină și motorină.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Motivul: potrivit legilor adoptate de Guvern la sfârșitul anului trecut, acciza la carburanți va crește de la 1 iulie, pentru a doua oară în acest an.

De la 1 iulie, acciza la benzină fără plumb va urca la 2.382,84 ei/1000 litri iar cea la motorină la 2.183,85 lei/1000 litri.

Acciza la gaz petrolier lichefiat utilizat drept combustibil pentru motor se majorează la 874,24 lei/tonă (de la 776,09 lei în 2023), iar în cazul în care gazul petrolier lichefiat este folosit drept combustibil pentru încălzire, acciza urcă la 773,62 lei/gigajoule (de la 686,77 lei).

Pentru gazul natural combustibil pentru motor, noua acciză este 17,72 lei/gj (faţă de 15,73 lei).

După ce legea emisă de Guvernul României va intra în vigoare, experții estimează că benzina și motorina vor crește în medie cu 0,40 de lei pe litru.

Un plin de benzină va costa în jur de 310 lei, față de 286 lei în prezent, iar unul de motorină aproape 320 lei, comparativ cu 295 lei în momentul de față.

Un val de schimbări majore îi așteaptă pe români de la 1 iulie 2024

Un val de schimbări majore îi așteaptă pe români de la 1 iulie 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice

Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024.

Experții fiscali atrag atențua că orice contribuabil persoană fizică ce va primi o decizie de impunere după data de 1 iulie 2024 pentru venituri cu sursa neidentificată ar putea fi taxat cu noua cotă de 70%, chiar dacă sumele sunt obținute anterior.

Legea adoptată anul trecut de Guvernul României prevede expres că noua cotă, de 70%, se va aplica "deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată”.

"Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se vor impune cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor", a transmis ANAF într-un comunicat de presă.

Un val de schimbări majore îi așteaptă pe români de la 1 iulie 2024

Un val de schimbări majore îi așteaptă pe români de la 1 iulie 2024

[Sursa foto: Instagram]

Apar noi modificări la listele contribuabililor. Mii de firme trec în lista companiilor mijlocii

Lista marilor contribuabili urmează să fie „scurtată”, de la 1 iulie 2024, cu peste 1.000 de poziții, conform unui ordin oficializat de ANAF.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Anda Adam și Yosif Mohaci, atmosferă incendiară la propria nuntă. Cum şi-au făcut cei doi apariţia în fața invitaților- radioimpuls.ro

Modificarea a fost operată de autorități pentru optimizarea activității de administrare a marilor contribuabili.

În urma unei analize ANAF s-a constatat necesitatea diminuării numărului de mari contribuabili, în funcție de criteriul de bază agregat, raportat la ponderea acestora în veniturile bugetare declarate.

Schimbare majoră în asigurările de sănătate începând cu 1 iulie 2024

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a anunţat o schimbare care va intra în vigoare de la 1 iulie 2024.

Conform noului contract, persoanele neasigurate vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate. Această decizie vine în urma promisiunii Băncii Mondiale de a finanţa aceste servicii.

Valeria Herdea, a explicat, joi, într-o declarație pentru Agerpres, că de la 1 iulie vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer, care vor fi decontate de la bugetul de stat, după ce, la finalul anului trecut existau 204.722 de cazuri de cancer.

Valeria Herdea a precizat că doar persoanele neasigurate cu suspiciune sau cu diagnostic de cancer vor avea acces gratuit la serviciile medicale la fel ca persoanele asigurate.

Pensionarii pot cumpăra vechime în muncă- suma plătită după 1 iulie

Românii care nu au destulă vechime în muncă o pot cumpăra de la Casele de Pensii, dar vor trebui să semneze un contract de asigurare cu aceasta. 

Începând cu 1 iulie, lucrurile se schimbă pentru doritori. Suma necesară de plată pentru fiecare lună este de 925 de lei.

Această sumă se aplică doar pentru contractele semnate după 1 iulie 2024.

Prin urmare, cei care nu au ieșit încă la pensie au posibilitatea să plătească contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele în care nu au contribuit, pentru o perioadă de cel mult șase ani înainte de încheierea unui contract de asigurare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si