- Totul e gri! Nu sunt zile frumoase, nu, nimic! Totul e gri. Cand nu ai bani, totul e gri!

Odihneasca-se in pace! toti cei care au pierit sapand chiar si cu mainile goale, tarash, dupa o paine, la sute de metri sub pamant.

-Sotul meu are 2 metri, intra pe galerii, m-as bucura sa fie aici, sa-i vedeti genunchii lui.

Sotul ei nu este, insa, aici, pentru ca, pe tura lui, s-a intamplat tragedia de acum, din mina Lupeni!

Doi mineri au pierit in accidentul de joi, din mina Lupeni!
Iulian, scos din mina fara viata, este inmormantat astazi, de ziua lui!

-Nu avea alta posibilitate sa mearga in alta parte! Pentru copii, pentru familie!

Zeci de oameni isi risca viata in fiecare zi, pentru un salariu de cateva sute de lei, in Valea Jiului.

Sporuri... 0 lei la multe categorii..... Daca nu prind un loc de munca in mina, atunci se indreapta spre constructii. Dar viata nu e usoara nicaieri.

-731 de lei, da?
- In constructii, ca zidar. Zidar-pietrar. Cu scoala, cu tot!

Acest barbat, fost miner si el, ne arata in ce conditii locuieste cu familia. O garsoniera pe care... se da peste cap sa o transforme, nu prin minune, ci...

asa cum poate, in casa de om!
Dar... ce poti sa faci cu un salariu de nimic?? din care esti obligat sa platesti si facturile, si mancarea familiei?

- Din februarie tot lucrez la ea si inca nu e gata! Tot cumpar materiale cu taraita! Ba un sac de glet, ba un sac de adeziv.

Sotia a plecat la munca in Italia si e principala speranta a celor ramasi acasa.

In total, 200 de grasoniere sunt in acest bloc din Lupeni. 200 de familii uitate de autoritati, condamnate la mizerie si la o viata de chin.
De pe holurile acestui bloc...

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

De la fereastra acestui apartament...

Abia daca se mai vede speranta in Dumnezeu...

Dar cea in autoritati???!!!!

E drept! Din 4 in 4 ani, se intampla ca politicienii sa isi mai aminteasca de ei, mai ales ca... inainte erau multi! 40 de mii in perioada de dupa 90.

Din cauza conditiilor foarte grele si a salariilor mici, acum, au mai ramas cativa mineri in Valea Jiului, care isi tarasc ultimii ani din viata prin galerii!

"Mai are 4 ani pana face 20 de ani de subteran ca sa poata iesi la pensie! Sunt ani pe care clar nu ii va mai apuca…"

Pe Valea Jiului, s-a ajuns intr-o astfel de situatie pentru ca economia locala se bazeaza doar pe minerit. Ministrul declara ca zona si activitatea de aici reprezinta o prioritate, mai ales ca tot carbunele extras din mina Lupeni este extrem de important pentru sistemul energetic national!

Printr-o inchidere treptata, prin exploatare, a minei Lupeni, aprobata si de Uniunea Europeana, INCA CINCI ANI ar mai fi ,,AUR" pentru tzar?, sub pamantul de aici, declara ministrul!

Oamenii locului, cei care vad cerul gri de cand se nasc si pana mor, cred, insa, altceva....

-Si carbune este pentru o suta de ani aici! dar, daca guvernul nu mai aloca nimic!

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

In ciuda eforturilor despre care vorbesc guvernantii, in ultimii ani, aceste mine au avut parte mult prea rar de investitii.

OANA STOICUTA, purt de cuv la Complex Energetic Hunedoara: "Sistemul de sustinere nu poate fi vechi sau nou! Daca sustine, sustine! Vorbim despre niste profile metalice, care, in momentul in care dcedeaza presiunii, nu mai sunt bune!"

Vechi sau noi, buni sau rai- stalpii.... in 2015, ITM-ul a sistat temporar activitatea in mina Lupeni din cauza faptului ca, la acel moment, erau stalpi insuficienti de sustinere pe galerii.

- Isi bat joc! Inchid minele, ca sa nu aiba oamenii ce manca pe lumea asta!
-Cu ce sa traiasca omul?

Pamant este in aerul pe care il respira pe acesti oameni, pe casele in care locuiesc. Asa cum este si pe drapelul din Valea Jiului......
Cei de acum promit ca se va schimba situatia!

TOMA PETCU, MINISTRUL ENERGIEI:  Avem suficienti bani in conturi sa facem unele achizitii importante pentru securitatea in activitatea miniera.

O astfel de declaratie ar trebuie sa le dea spreante minerilor, nu? Doar ca e o mare problema la mijloc. Banii din conturi nu le mai pot salva viata celor striviti in subteran. Ar fi facut-o daca erau investiti la timp.

-Si noi am anuntat conducerea ca stalpii sunt prosti. Avem o singura firma care produce stalpi si ii produce asa cum ii produce. De proasta calitate!

Stalpii de sustinere care s-au naruit sub greutatea pamantului par a fi principala cauza de producere a tragediei de la Lupeni. Inlocuirea lor este doar o parte a problemei. E nevoie de multe investitii pentru a le asigura securitatea celor care coboara in subteran. Unde mai pui ca mina de la Lupeni este in proces de inchidere. Asadar, reconversia economica a zonei trebuie facuta urgent. Altfel, minerii de azi se vor trezi someri, fara niciun viitor.
 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si