In articol:
- De câți bani are nevoie un român pentru a trăi decent în 2023
- Ce presupune un „coș minim”? La ce ne raportăm
Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România au realizat un raport privind valoarea coșului minim de consum în România anului 2023.
Potrivit raportului, coșul minim de consum pentru ca o familie formată din doi adulți și doi copii să trăiască decent este de 9.978
Coșul minim a fost recalculat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie a anului 2022.
De câți bani are nevoie un român pentru a trăi decent în 2023
Raportul arată că, pentru un singur adult, valoarea coșului minim se ridică la suma de 3.807 lei în anul 2023, pentru un trai decent. Valoarea coșului a fost actualizată recent pentru anul în curs, raportat la luna septembrie.
În ceea ce privește coșul minim de consum al unei familii, în anul 2023, calculele sunt diferite în funcție de situația financiară a acesteia. În patru dintre scenariile posibile, situația se arată astfel:
- o familie formată din doi adulți și doi copii va avea nevoie lunar de suma de 9.978 de lei
- o familie formată din doi adulți și un copil va avea nevoie de 8.205 de lei pe lună
- o familie formată din doi adulți, fără copii, va avea nevoie de 6.162 de lei pe lună
- un adult singur va avea nevoie de 3.807 lei pe lună
Ce presupune un „coș minim”? La ce ne raportăm
Potrivit comunicatului Fundației, valoarea totală a coșului de consum a crescut din cauza creșterii costurilor la toate capitolele, exceptând cheltuielile din casă (apă, energie electrică, gaz și energie termică).
Un coș minim de consum pentru ca un om să trăiască decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare împlinirii nevoilor de bază ale unei familii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Coșul minim este format din nevoile imediat necesare supraviețuirii (cum ar fi adăpost, alimentație), iar pe lângă acestea, sunt luate în calcul și nevoile curente precum îmbrăcămintea, igiena personală, educația, sănătatea, transportul, comunicațiile, recreerea, dar și cheltuielile neprevăzute (probleme de sănătate, evenimente diverse din viața unui om).