In articol:
Indemnizația lunară pentru părinții cu mai mult de doi copii ar urma să fie cel puțin echivalentă cu un salariu minim pe economie, în urma adoptării în prima Cameră a Parlamentului.
Proiectul de lege care a fost adoptat tacit de Senat are scopul de a promova creșterea natalității în România.
Inițiativa se concentrează pe persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii cu vârste sub 18 ani, și propune acordarea unei alocații lunare neimpozabile și nesupuse executării silite (cu excepția situațiilor în care se dovedește că a fost acordată în mod necuvenit).
- Echivalentul unui salariu minim pe economie pentru cei cu trei copii;
- 1,5 salarii minime nete pentru cei cu patru copii;
- Două salarii minime nete pentru familiile cu cinci copii;
- 2,5 salarii minime nete pentru familiile cu șase sau mai mulți copii.
Ce trebuie să facă părinții pentru a beneficia de acest ajutor financiar?
Aceste sume ar urma să fie disponibile pentru toți cei care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii, cu condiția ca beneficiarii să aibă venituri impozabile din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.
Pentru mamele care se află în concediu de creștere a copilului, propunerea impune cerința de a fi obținut venituri impozabile în cel puțin 12 din ultimele 24 de luni dinaintea nașterii sau adopției copilului.
Totodată, pentru a se încadra în acest program, părinții sau cei care au în grijă copiii trebuie să fie cetățeni români cu rezidența în România, iar copiii pe care îi au în grijă trebuie să fie înmatriculați la o unitate de învățământ după vârsta de trei ani, notează avocatnet.ro.
Precizăm că acest proiect de lege nu a intrat încă în vigoare. Acesta trebuie să fie aprobat de Camera Deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a deveni operațional.