Romania va avea rate anuale de inflatie intre 3% si 3,1%- cele mai mari din UE- pana in 2023, estimeaza Fondul Monetar International (FMI). Spre comparatie, alte state din UE vor avea rate ale inflatiei de 2,5% (Polonia), intre 1% si 1,8% (Croatia), intre 1% si 1,7% (Grecia) sau intre 1% si 1,3% (Italia).   Doar unele state din spatiul extracomunitar vor avea inflatii mai mari decat Romania, state precum Belarus (intre 5% si 6%), Ucraina (intre 5% si 8%), Federatia Rusa (intre 3,4 si 4%) sau Republica Moldova (intre 5% si 5,4%).

BNR a majorat succesiv rata dobanzii de politica monetara   Estimarile FMI sunt aproape identice cu cele ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care au mers insa doar pana in prima parte a anului 2020. BNR a estimat pentru intervalul trimestrul I 2019- trimestrul I 2020 o rata a inflatiei de 2,9 si 3%. in prezent, rata inflatiei se situeaza la 5,4% fiind deja cea mai mare din Uniunea Europeana.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Bogdan Glavan, profesor de economie si consilier pe probleme economice si politici liberale al presedintelui PNL Ludovic Orban, a explicat pentru "Adevarul" ca inflatia nu este intamplatoare, fiind apanajul unei politici deliberate.   " Nu e o chestie intamplatoare, cum ar fi seceta. Este un impozit ascuns. Este de inteles ca inflatia din Romania sa fie cea mai mare din Uniunea Europeana, pentru ca statul creaza inflatie ca sa-si acopere cheltuielile desantate.

Practic, romanii sunt expropriati, pentru ca prin cresterea inflatiei li se ia o parte din bani: daca au bani lichizi, pierd prin cresterea preturilor; daca ii tin in banca, pierd pentru ca scad dobanzile la depozite; daca au imprumuturi, pierd pentru ca le cresc dobanzile. Este un exod de resurse in beneficiul statului. Prin aceasta politica deliberata, Romania se indeparteaza de perspectiva aderarii la euro. Puterea de cumparare va scadea in urmatorii cinci ani", a explicat Glavan.

Eurostat: Romania a inregistrat si in luna mai cea mai mare inflatie din UE   Rata anuala a inflatiei a urcat in mai la 1,9% in zona euro si la 2% in Uniunea Europeana, de la 1,3% si, respectiv, 1,5% in aprilie, in timp ce Romania si Estonia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).   BCE vrea sa mentina cresterea preturilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.   Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,6%) si Estonia (3,1%), iar cele mai scazute in Irlanda (0,7%) si Grecia (0,8%).   Comparativ cu aprilie 2018, inflatia anuala a urcat in 26 de tari membre ale UE (inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 4,3% pana la 4,6%), a ramas stabila intr-un stat si a scazut in alt stat.

Sursa: adevarul.ro 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si