Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Povestea familiei Hoțopan, tinerii care au ales să se mute la țară, departe de aglomerația din marele orașe

Cu speranţa că pot să reuşească şi acasă, tinerii noştri se refugiază la ţară şi dau o şansă satelor româneşti. Am găsit şi noi un exemplu în Bihor, unde doi soţi şi-au investit toate economiile într-un vis în care doar ei au crezut. Acum, însă, au o afacere care înfloreşte pe zi ce trece. Toată comunitatea este implicată, iar cătunul care risca să fie dat uitării a fost readus la viaţă.

M.A.,

Povestea familiei Hoțopan, tinerii care au ales să se mute la țară, departe de aglomerația din marele orașe

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Am vrut să demonstrez că poți să trăiești la țară”

Steagul României flutură mândru în mâinile tinerei familii Hoțopan. Parcă știe că e într-o casă unde sărbătoarea asta are un farmec aparte.

George Hoțopan: „În primul rând am vrut să mă mut.... am vrut să demonstrez că poți să trăiești la țară.. nu văd minusuri, poți să trăiești. Doar trebuie să vrei!”  

Citeste si: VIDEO| Doi tineri francezi au dat Parisul pe București! Conduc o afacere de succes în România și nu s-ar întoarce în țara natală pentru nimic în lume

Am ajuns parcă într-un colț de rai. La poalele munților Apuseni. Unde aerul are parfum de libertate și unde mintea sau sufleteul găsesc mereu vindecare. Și unde e o liniște aparte. E cătunul Colești, o localitate arhaică din județul Bihor, ce risca să fie dată uitării. Până într-o zi, când George și soția sa au pășit aici. Au vrut să lase în urmă aglomerația și stresul unui job la oraș.

Larisa Hoțopan: „După ce ne-am mutat aici am învățat împreună să facem toate cele. Ne-am luat văcuțe, ne-am luat rațe, ne-am luat tot ce ține de gospodărie.”  

Au vrut să dea o șansă satului românesc

Au vrut să dea o șansă satului românesc. Dar au reușit să facă mai mult de atât. Să-l readucă la viață.

Cu 10 mii de euro au cumpărat o casă veche pe care au recondiționat-o. Apoi au gândit o afacere care să-i ajute să trăiască.

George Hoțopan: „După ce ne-am mutat aici.. stau și mă uit la peisaj... și încet, încet încet!”

Încet, încet, au pus pe picioare o pensiune și îi implică pe toți sătenii în afacere. Au început să le cumpere produsele și uite cum satul prosperă și toată lumea câștigă.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Florica Cornului: „Cumpără viței de la oameni, cumpără porci. Eu îi fac plăcinte, îi fac pâine. De la altul ia o ceapă, ia ai, ouă, brânză!”  

Femeia parcă întinerește când frământă aluatul la foc continuu și ar povesti într-una despre cât bine fac niște tineri unor oameni care altfel erau sortiți pieirii.

„Pâine cum se făcea demult, pe vremea bunicilor. O coacem în cuptor cu lemne, pe vatră. Nu o băgăm în tipsie, nicăieri. Se frământă cu mâna. Cu mâna o frământ. Așa se frământă demult, nu avea nimeni mașini.”

Carnea și laptele de bivoliță le cumpără de la vecinul Marcel, un tânăr care a revenit în sat după mai mulți ani de pribegie prin Franța și Italia. George l-a convins să investească 30 de mii de euro într-o fermă care numără acum 23 de bivolițe și 11 porci Mangalița cu promisiunea că îi va cumpăra producția. Și s-a ținut de cuvânt!

Marcel Ciba, crescător de animale: „Satul e pe cale de dispariție. Noroc cu George. Acesta este și motivul pentru care m-am întors la Colești.”

Citeste si: VIDEO| Cafea de specialitate preparată ca la carte și atitudinea pozitivă, rețeta succesului pentru un tânăr barista 

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

„Aici e o gușă fiartă de mangaliță cu usturoi și boia, un mușchiuleț de bivoliță maturat crud-uscat, slănină de mangaliță, cârnați de bivol cu mangaliță. Acestea le avem noi pe partea de carmangerie. Jumări, nelipsitele jumări, mai ales acum de 1 Decembrie.”

Cei doi îi îndeamnă pe tineri să le fure exemplul și să nu spună „nu” unor astfel de provocări.

Larisa Hoțopan: „Să fie uniți, să își iubească țara și să o redescopere dacă nu au descoperit-o până acum. La fel ca și satul acesta unde ne-am mutat noi sunt convinsă că sunt la fel de frumoase.” 

„Mi-aș dori să văd oameni mai uniți!”

Ei au planuri mari în continuare. Vor ca o parte din banii câștigați să-i investească ca să atragă și mai mulți turiști: vor să restaureze și alte case tradiționale și să pună pe picioare o fermă destinată copiilor!

George Hoțopan: „Încercăm cât mai mult posibil să ne unim. Unirea. Și să ne închegăm nu doar aici, în Colești, în toată țara trebuie să fim uniți. Și atunci o să meargă lucrurile. Mi-aș dori să văd oamenii mai uniți.... atâta tot!”  

Citeste si: Târgul de Crăciun din Timișoara în 2021 și-a deschis porțile. Organizatorii anunță câteva modificări față de anii anteriori

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI