Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Ajutor de la stat pentru sobe noi. Guvernul a lansat astăzi Programul Rabla pentru Sobe

Astăzi, Guvernul a lansat Porgramul Rabla pentru Sobe, prin care oamenii pot primi 70 la sută din valoarea construirii unei sobe moderne.

Redactia Stirile Kanal D,

Sărăcia aduce „rabla pentru sobe” [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Peste 3,5 milioane de români se încălzesc cu sobe pe lemn, paleți sau cărbune. Cele mai multe dintre acestea sunt însă instalații improvizate, vechi sau defecte și pot provoca incendii sau intoxicații cu monoxid de carbon. Tocmai de aceea, Guvernul a lansat astăzi Programul Rabla pentru Sobe, prin care românii vor beneficia de 70 la sută din valoarea construirii unei sobe moderne", a transmis Cristian Sabbagh.

Ajutor de la stat pentru sobe noi

Doamna Anica o are în grjă pe sora ei bolnavă și o vizitează de câteva ori pe zi ca să-i întrețină căldura în camera. Soba din teracotă s-a mai deteriorat și de multe ori scapă fum în casă.

"- Mai iese și fum?
- Oho.
- Vin băieții de la Buzău și zic că e fum la matale.


- Păi dacă sunt lemne. Când deschizi clapa, na, se face. Și se consumă și multe lemne. Aoleu", a spus doamna Anica.

În schimb, cu mâinile înghețate de frig, această doljeancă se chinuie să rupă surcele pentru foc, dintr-un pom bătrân. Dacă de lemne mai face rost, soba rămâne doar un vis. De când se știe, femeia se încălzește la... godin. 

"E o țeavă, făcută sobă.

Cât oi mai trăi, mă încălzesc și la asta, ce să fac?", a spus doljeanca. 

Femeia este doar unul dintre cei peste 3,5 milioane de români care nu sunt racordați la gaze și se încălzesc la sobe pe lemne sau pe cărbuni, unele improvizate și care le pun viața în pericol. 

"Și eu pot să iau foc, dacă bag lemnul, că e godin, și dacă bag lemnul mare așa, cade peste ușă și mi-o poate deschide", a spus femeia.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Incendiile din ultimii ani și decesele provocate de intoxicații cu fum din cauza sobelor defecte au determinat Ministerul Mediului să lanseze astăzi programul Rabla pentru sobe. Peste 50.000 de gospodării din țară vor putea avea sobe moderne, cu randament mare și emisii scăzute de poluanți. Guvernul va finanța 70 la sută din valoarea lor, dar în limita a 10 mii de lei.

Ajutorul anunțat de stat este de bun augur si pentru mesterii sobari, care vor avea mai multe comenzi.

"Cu materiale și cu manoperă, de la 4.000 de lei în sus în funcție de mărimea și de încăperea care trebuie încălzită", a spus un sobar.

Cel care a lansat ideea programului Rabla pentru sobe este chiar fostul șef al Gărzii de Mediu. 

"Există o necesitate de a avea sobe performante și de a reduce amprenta folosirii carburanților solizi. Ori sobele pe care le cunoaștem noi, în casele vechi, în special, nu sunt deloc performante", a declarat Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

"El se adresează pentru început, comunelor din cele 28 de județe ale țării din zona montană, vom pune la dispoziție pentru început 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire", a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului.

Un studiu realizat de mai multe organizații europene arată că o sobă veche pe lemne generează peste 1.300 de grame de emisii toxice, în timp ce o sobă modernă produce de 3-4 ori mai puțin. Programul Rabla pentru sobe se va aplica, în primă fază, în județele montane.

Citește și: Cum ar fi să locuiești aproape de culmile Bucegilor? Descoperă case și apartamente de vânzare în Bușteni, perfect încadrate în peisajul montan

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI