Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asta-i România! Și-a regăsit drumul în viață la aproape 60 de ani. Povestea bărbatului care a lăsat străinătatea pentru liniștea satului românesc

În liniștea unei dimineți care a încremenit acest ținut aproape sălbatic, doar zăpada scârțâind sub pașii lui hotărați se mai aude. E bărbatul care la aproape 60 de ani a ales să-și facă o altă cărare în viață. Cu dorul de țară în suflet și cu inima dornică de libertate face drumul înapoi acasă unde și-a lăsat copilăria.

Maria Stiuca,

Nea Florin, bărbatul care și-a regăsit drumul în viață la aproape 60 de ani

[Sursa foto: Asta-i România]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Suntem la hotarul dintre Țara Hațegului și Ținutul Pădurenilor, într-un sat de poveste, dar uitat de lume, cu zăpezi ca altădată și geruri năprasnice. Aici, într-un vârf de deal, departe de tot haosul civilizației, într-o casă veche de peste 100 de ani, Florin Stoica și-a găsit liniștea după care a tânjit toată viața.

Și-a regăsit drumul în viață la aproape 60 de ani

A vrut să dea suflet căsuței, așa că a adunat în ea tot felul de lucruri pe care le-a cumpărat de la târgurile de vechituri din zonă. De la tablouri, lustre, fuioare și până la fierul de călcat cu cărbune, toate completează cu rost fiecare colțișor.

Așezarea e înconjurată de munți și de păduri dese cât vezi cu ochii.

Te încarci altfel aici, te simți mai sănătos și ai mai multă energie dimineața, când te trezești și ieși pe prispă și privești în jur, povestește cu drag bărbatul.

Citește și: VIDEO- Explozie puternică într-un bloc de locuințe, din Galați. Un bărbat a suferit arsuri pe toată suprafața corpului

„Ziua ți-e mai bună decât o viață stresat în oraș, eu zic că e incomparabil. Ies

în picioarele goale și mă plimb în jurul casei la plantația de zmeură. Îți dă altă stare de spirit, de poftă de viață, de ce vrei! E altceva”, a mai spus bărbatul. 

Nea Florin taie lemne

[Sursa foto: Asta-i România]

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Asta a căutat toată viața și pentru asta a bătut mii de kilometri, sperând că va găsi, dar n-a fost așa. Într-o zi avea să afle că ceea ce caută el în celălalt capăt al Europei se află mai aproape decât credea: acasă.

„Am lăsat Anglia ca să pot să stau în natură, în mijlocul naturii. Îi vedeam pe cei din jur, pe oamenii care mergeau la birouri și toată ziua erau cu telefonul în mână, cu un senviș, alergau, se băteau unul de altul, e o viață prea stresantă. Și mă gândeam, am tot zis... domne, eu nu vreau să ajung așa! Băteam în retragere și voiam să îmi găsesc ceva să vin acasă ”, a mărturisit nea Florin.

A dat haosul din străinătate pe liniștea de pe plaiurile românești

Cu doi ani înainte de a se reîntoarce definitiv în țara s-a hotărât să își cumpere o căsuță bătrânească. Bătea în retragere, cum îi place să spună, și își dorea să aibă un loc al lui, în care să trăiască în liniște.

„Am văzut lumea din Londra și îi vedeai pe oameni, erau efectiv ca roboții! Se băteau unul de altul, cu telefoanele în mână, mâncau din mers, era o viață în care nu m-am văzut niciodată, dar am stat să îmi îndeplinesc un vis”, a mai mărturisit bărbatul.

Lemne tăiate cu toporul

[Sursa foto: Asta-i România]

Casa e construită ca pe vremuri la munte: din lemn foarte rezistent, tăiat și pregătit în timpul iernii, ca să fie cât mai trainic. E făcută din îmbinări de bârne, cu piroane din lemn la colțuri și cu fundația din piatră de râu, necimentată.

Citește și: Cine este mama lui Cătălin Bordea? Femeia de 55 de ani, o viață plină de suferință: ”Mama mea a trecut printr-o perioadă îngrozitoare”

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

La câțiva pași de căsuță, pe marginea râului, nea Florin are aproape un hectar de teren, pe care a cultivat o plantație bio de zmeură. Un soi bun și productiv din primăvară până în toamnă.

Energia locului, aerul curat și apa de izvor pe care o are în spatele casei, asta simte că îl întinerește, parcă și îi dă putere în fiecare zi.

Și cel mai bine se simte seara, când, după o zi de muncă, se retrage la gura sobei. Atunci e momentul lui de tihnă când inima e la locul ei și visul e deja realitate.

„Atâta timp cât ești sănătos poți să faci ce vrei în viață. Important e să ai curaj să încerci să îți îndeplinești visurile. Mulți povestim, mulți ne dorim, dar când e să punem în pratică, mulți renunțăm și nu știi, n-ai de unde să știi dacă era mai bine așa, dacă...”, a mai spus nea Florin.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI