Pe doamna Malvina am găsit-o în odaia sa veche de peste 90 de ani, gătind. Îmbrăcată în hainele de sărbătoare, gospodina din Țara Oașului pregătește bucatele pentru masa de Crăciun, în spiritul tradițiilor codrenești. Cu fiecare vorbă spusă la gura sobei, femeia reînvie Crăciunul autentic.

Codrenii se mândresc cu mâncare simplă, dar gustoasă, care le-amintește de adevăratul rost al sărbătorilor. Pe lângă caltaboșii și toba făcute la ignatul porcului, se desfată cu o tradițională ”zamă de cârnaț”.

O supă simplă, pe care doamna Malvina știe s-o pregătească de mică. 

"Am crescut într-o familie de țărani simpli, dar mari iubitori de frumos așa că tot ce am învățat de când am fost copil păstrez în continuare, paleu îi ziceau ei pe vremea aia da acuma îi zic zamă (supă). Ei, de Crăciun se face cu cârnați", a afirmat Malvina Iederan.

Cârnațul- așa cum îi spun codrenii- este ingredientul de bază: neapărat să fie afumat, ca să dea savoare supei!

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Am învățat de la măicuța mea, măicuța a învățat de la bunica mea, de la mama ei, bunica de la străbunica și tot așa.

Îi de generații... Vă imaginați vreun Crăciun să nu aveți ciorba de cârnaț? Nu, nu îmi imaginez deși acum sunt atâtea bunătăți, dar pentru prima este cea mai importantă+ se tăiau atâtea bucățele câți membri erau în familie. Deci noi suntem aici 4, așa că tăiem 4 bucățele. Și ziceam către măcuță- Maică, dar de ce nu le tai mai mari un pic? Apăi, maică, trebuie să avem grijă că porcul se taie numai o dată în an.
Și le puneam la prăjit", mai spune Malvina Iederan.

În aceeași tigaie, mai pune puțină unsoare și două linguri de făină. Apoi, mută totul într-o oală cu apă clocotită și mai adaugă sos de roșii cu puțină smântână.

"Călim așa, cu cârnațul la un loc de parcă am face un rântaș dar nu îl prăjim tare numai un pic îl călim. Dacă dorim să fie mai multă golim în cratița mai mare în care este apă, așa că să iasă mai multă și o lăsăm să fiarbă", a mai afirmat Malvina Iederan.

Cât supa stă pe foc, doamna Malvina ne împărtășește cu tot atâta drag și rețeta celei mai îndrăgite prăjituri din copilările: turtă cu magiun de prune. Într-o cratiță adâncă, bate la un loc ouăle, faina, zahărul, laptele și uleiul. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"După ce am amestecat cât s-a putut este prea groasă compoziția și punem făină cu mâna și începem să frământăm", ne spune Malvina Iederan.



După ce a frământat bine aluatul, îl împarte... Și tot acum trage aproape un borcan de gem.

"După ce l-am frământat s-o omogenizat aluatul cu făina așa, îi aluat în toată regula, mă uit să fie așa cam în trei părți egale. + no dragii mami amu m-oi pregăti să ung tepșe, se coace  turta asta pe fundul tepșii facem cruce pe aluat și pe pita care se bagă în cuptor se face cruce întodeauna și o băgăm", mai afirmă Malvina Iederan.

Cu bucatele tradiționale pe masa, doamna Malvina așteaptă colindătorii. Să-i vadă în pragul casei e cea mai mare bucurie!  

"Dragii mei, nelipsita zămuță din casa codreanului din ziua de Crăciun, turtile pentru copii, pomul de crăciun care îi gata, care de când mă știu s-o făcut din fasole+ vă doresc crăciun fericit și poftă bună!", a încheiat Malvina Iederan.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si