Colegii mei, Iulia Dumitrașcu și Silviu Crăciun au realizat în exclusivitate un reportaj în spatele porților închise.

Suntem într-o secție a Penitenciarului Timișoara. Se află însă la zece kilometri de oraș. Sunt optzeci și șase de persoane private de libertate aici, în regim deschis. Spațiul a fost amenajat de multinațională și se află sub paza angajaților Penitenciarului Timișoara.

"- Bună ziua!

- Bună ziua.

Ora zece să vii pe terenul de fotbal. Încep activitățile sportive

- Am înțeles".

Penitenciar modern ca în țările nordice, în Timișoara

Ștefan are 42 de ani și are de executat o pedeapsă de opt ani pentru trafic de droguri de aproape jumătate de an e aici, unde își face planuri de viitor.

"- Te mai așezi la masă, mai bei o cafeluță, mai stai de vorbă, mai între televizor și un joc de remi poate... o socializare cu colegii, tot timpul există.

- Ați fost și într-un penitenciar clasic, nu?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

- Am fost în câteva de-a lungul, de-a lungul pedepsei. E un pas mai aproape spre reabilitare. Nu mai... nu e tipica pușcărie, nu sunt betoanele, nu sunt... nu sunt condițiile care sunt într-un penitenciar normal. Se apropie mai mult de un... de un penitenciar cum vedem la televizor în țările nordice".

Camerele au capacitate de trei sau opt persoane.

Citește și: Recursul lui Darius Vâlcov a fost respins de Curtea Supremă de Casație a Italiei. Decizia predării acestuia către autoritățile române pentru pedeapsa cu închisoarea este definitivă

"Avem douăzeci și patru de camere patru cu capacitate de opt locuri, iar douăzeci cu capacitate de trei locuri. Pe parter sunt camerele de opt persoane, televizor, dulapuri, frigider, baie proprie".

Mircea era student la medicină când a ajuns în penitenciar pentru trafic de minori.

"E liniște, e foarte mare liniște, oamenii care vin aici sunt oameni care au dat dovadă pe parcursul detenției de o conduită foarte bună și dau dovadă de o capacitate mult mai mare de integrare în societate".

"Oricum în momentul în care o să începi să iei pauzele, o să fie din două, în două ore și având în vedere faptul că ești la lipire, o să muncim împreună, o să mergem împreună la pauză. Pauza de masă îi a doua pauză"

Pavilionul are o bucătărie ultra dotată și o sală de mese. Compania care a amenajat centrul de detenție și care i-a angajat pe deținuți, le oferă trei mese pe zi. Uneori, persoanele private de libertate își gătesc singure.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În fiecare zi deținuții se pregătesc pentru reintegrarea în lumea de după gratii.

"Păi eu lucrez la spălătorie, sunt la deservire și mă ocup cu... mai fac curățenie prin curte, spăl haine la deținuți și ei mi le aduc într-o sacoșă, bag mașini de spălat, pun detergenți".

"Persoanele private de libertate după ce pleacă din penitenciar se lovesc de dificultatea de a găsi un loc de muncă și de a-și asigura bineînțeles un nivel de trai decent. Tocmai prin acest proiect se creează o relație între deținut și angajator, astfel încât el după ce se eliberează, are o posibilitate mult mai mare de a fi angajat".

În fiecare dimineață deținuții sunt transportați la fabrica unde lucrează.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si