A doua zi de Crăciun a adus în Mărginimea Sibiului un obicei spectaculos. Tinerii din zonă s-au adunat din nou la Întâlnirea Junilor, unde au făcut o paradă a portului popular, au dansat și au colindat. Totul spre bucuria localnicilor care duc mai departe o tradiție veche de sute de ani, a transmis Silvia Ioniță.

Cetele junilor, o tradiție de sute de ani

Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, ţesute cu migală pentru această zi de sărbătoare, junii și junesele din Mărginime şi-au dat întâlnire la Sadu. Acolo, i-au încântat pe localnicii și turiștii veniți să admire jocul cetelor de feciori.

"Foarte frumos la noi în Sadu, eu mă trag din comuna Sadu și vin de la Sibiu în tot anul să vad obiceiul. Se ține tradiția și în tot anul sărbătorim. Nepotul meu este la ceată. E foarte frumos", a spus un localnic.

La poalele Muntilor Cindrel tradițiile sunt transmise din generație în generație.

"Asta e un pieptar salistenesc, ie, fustă călcată marunt, fustă cu sebace și trăistuță și pentru iarnă avem broboadă de janilie și jachetă", a spus un memebru din ceata de juni.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Întreg alaiul merge prima dată la colindat la casa primarului și îi duce în dar vin și doi colaci.

Gabriel Dăncăneț conduce ceata anul acesta și este ultima dată când joacă și colindă împreună cu feciorii din sat.

"Particip la ceată de 11 ani și anul acesta pentru noi este ultimul an de feciorie. Cu un an înainte să ne căsătorim organizăm ceata junilor.

Și îi sfătuim pe cei care sunt la ceată, junii din spatele nostru să ne urmeze", a spus Gabriel Dăncăneț.

În ultima zi de Crăciun, cetele de juni din satele din Mărginimea Sibiului se întâlnesc la Săliște. Grupurile de feciori se strâng în centrul localității unde cântă colinde și se prind într-o horă mare.

Citește și: VIDEO- Colindul, tradiția care nu moare. Cete de fete și băieți au răsunat în Munții Apuseni


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si