Satul nu e acasă doar pentru bătrâni, iar așezările bunicilor nu se sting în uitare și nepăsare. În marea de știri despre satele părăsite, cu tot mai multe lacăte pe porți, există și excepții care valorează cât o generație întreagă. Fiecare gospodărie salvată, fiecare datină ținută în viață reprezintă o lecție pentru cei tineri. Mergem acum în Ținutul Lipovenesc și ne cuibărim în fața focului din sobă pentru a asculta povestea unei familii de fotografi care au dat orașul pentru viața la țară,

a transmis Silvia Ioniță.

Chemarea satului i-a adus aproape de mare

Suntem la 60 de kilometri de Tulcea și la aproape de 90 de Constanța. Satul Jurilovca e o așezare prinsă între mare și pământ, un loc unde nu e nevoie de epitete și adjective sau de clișee precum colț de rai ori alte vorbe prăfuite. Aici, poveștile oamenilor vorbesc de la sine.

"Întâmplarea a făcut ca noi să nimerim după un drum de nouă luni de căutări prin Dobrogea, o zonă unde să simți că rezonăm, am ajuns prin Jurilovca la un moment dat și ne-a convins din prima și în primul rând că Jurilovca este înconjurat de cel mai mare lac de apă dulce Razelm", a spus Marian Sterea, fotograf.

Marian și Daniela Sterea sunt doi fotografi care au renunțat la viața din oraș.

Au simțit chemarea comunității și a locurilor de aici. Și-au dat seama că rezonează cu sufletul satului, cu poveștile pe care le descoperă pe fiecare ulită. Au construit o căsuță tradiționala din chirpici, pe care au acoperit-o cu stuf din belșug. Totul a fost făcut de la zero, cu mâinile lor, dar și cu ajutorul unor meseriași din zonă.

"Oamenii sunt puțin altfel, mai relaxați, mai conectați, unul dintre motive, faptul că ne-am permis foarte mai mult spațiu aici, avem 5 mii de metri grădină, ceea ce nu s-ar fi întâmplat in Constanța", a spus Marian Sterea, fotograf.

Din dorința de a păstra vie arhitectura tradițională a zonei, din casă nu lipsește soba tradiţionala lipovenească.

"Este locul meu preferat din casă, mie îmi place foarte mult căldura, nu îmi place frigul așa că am ales să facem și o sobă tradițională specifică locului, nu am vrut să ne abatem de la acest specific, mai ales ca a fost foarte bine gândit, este o sobă pe care din când în când și dormim pentru ca șezutul se încălzește, dar în același timp și bucătărim din când în când", a declarat Daniela Sterea, fotograf.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Iar mâncarea are alt gust atunci când este gătită pe plită. Așa ca Marian a pus repede de o mămăligă la care a adăugat cârnați făcuți în casă și câteva murături.

"Bunicii mei de pe lângă Măcin îi ziceau roata de căruță, adică nu curge ca la restaurant, se face ca o roată. Am scos mămăliga și ca să nu facem risipă, am pus repede lapte și mâncăm mămăligă cu lapte, cu unt, cu cârnați", a spus Daniela Sterea.

Aici nu e loc de plictiseală. În ograda celor doi orășeni și-au găsit loc și câteva animale.

"Când stau la birou și lucrez mă uit la ele și e chiar amuzant pentru ca în fiecare dimineață atunci când se aprinde lumina ele scot capul așa și amândouă sunt așa cu ochii pe noi", au spus cei doi soți.

Timpul parcă are altă curgere. Orele nu au 60 de minute, iar savoarea fiecărei clipe cântărește cât o vacanță întreagă.

"Avem program de editare la calculator, de curte, de dormit și program de sobă, de lemne care trosnesc în sobă. Noi avem impresia ca stăm de câțiva ani, 4-5 ani, avem impresia ca bucătăria de vară e de vreo 3 ani, nu noi stăm din Mai aici. Din mai full time", a spus Marian Sterea.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Suntem diferiți amândoi și asta e un lucru foarte bun, eu de exemplu mă trezesc la 4 dimineața, editez până se trezește el, astfel încât atunci când el se trezește să ieșim împreună afară și să ne bucurăm, să facem chestii. Mai recondiționăm un dulăpior, ca trebuie să populăm și aici în living cu mobilier", a spus Daniela Sterea.

Pe lângă locuința tradițională construită de la zero, soții Sterea au și o casă lipovenească din 1893. O bijuterie pe care au de gând să o reabiliteze. In viitor aceasta va fi transformată în muzeu pentru turiștii care vor să vadă cum trăiau lipovenii. În acest fel uitarea este biruită iar întoarcerea la comunitatea rurală și la tradiții va fi mereu posibilă.

Citește și: Exclusiv! Globurile pictate manual, un cadou special pentru Crăciun. Cât costă astfel de decorațiuni?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: