Stăm în continuare la cozi în era digitalizării

Un studiu recent arată că pierdem timp prețios la ghișee. 7 din 10 români se văd nevoiți să-și ia o zi de concediu când au de rezolvat probleme ce țin de interacțiunea cu statul.

„Pierzi ore în șir stând la o coadă interminabilă și completezi pe bancă afară, e nasol.

Asta e.”  

Pentru cei mai mulți tineri, obișnuiți să petreacă ore-n șir pe internet, interacțiunea cu instituțiile statului este o experiență dezamăgitoare.

Citeste si: Florin Cîțu nu vede rezolvarea crizei facturilor la energie cu bani de la buget

Emiterea unui simplu certificat fiscal le răpește din timp cel puțin două ore pe care ar fi putut să le dedice jobului. Nu mai punem la socoteală frigul îndurat la rând ori nervii acumulați în situația nefericită în care nu au toate documentele la ei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Platforma de taxe și impozite e praf, nu găsești nimic și te pun să vii fizic ca să rezolvi o treabă pe care ai putea să o o rezolvi online în 5 minute. La cozi între 45 min și o oră și jumătate, mai stai și la ghișeu până te lămurești.”  

România, sub legea birocrației

Românii care încă speră pledează pentru digitalizarea sistemului, ca în majoritatea statelor civilizate, doar că nu sunt prea optimiști că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat.

Un studiu recent arată că doar 27% dintre respondenți au încredere că digitalizarea completă a instituțiilor administrative va fi făcută în următorii 10 ani:

„E ceva mai bine ca anul trecut că au un afișaj afară. Dar totuși, când stai la -12 grade la o coadă interminabilă nu e chiar ok.”

Citeste si: Primăriile și instituțiile digitalizate din România, premiate în cadrul unei gale

Mai mult de jumătate dintre români spun că trăiesc într-o țară birocratizată excesiv și că sunt purtați pe drumuri, de la

un ghișeu la altul, ori de la o instituție la alta.

Citeste si: Guvernul a publicat proiectul de buget pentru 2022. Cum se împart banii

Mai norocoși sunt doar clujenii și ieșenii: în orașele lor, administrația locală a făcut o prioritate din digitalizare.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si