Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Contradicții pe piața muncii: Oferte atractive, tineri absenți/ Paradoxul angajării în România

„Patron, caut muncitor necalificat. Ofer salariu de 3.000 de lei net, trei mese pe zi, sporuri și vacanță plătită”. Așa sună anunțurile date de mulți antreprenori. Chiar și-așa, tinerii nu se înghesuie să muncească. Paradoxal, țara noastră are două milioane de locuitori inactivi pe piața muncii, dar pe care companiile nu-i găsesc atunci când au nevoie.

Maria Stiuca,

Contradicții pe piața muncii: Oferte atractive, tineri absenți/ Paradoxul angajării în România

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Liliana s-a angajat ca ucenic într-o cofetărie din Craiova. Anunțul l-a găsit pe internet, iar în două luni a învățat cum să prepare o prăjitură artizanală.

Criza forței de muncă în România: Oferte tentante, dar candidați absenți

Teo Argint, corespondent Kanal D, ne transmite mai multe informații.

Citește și: Două bătrâne din Brăila au fost înșelate prin metoda ”accidentul”

„- Am început prin a cunoaște aparaturile din această firmă, a prepara vanilia, cum se fac biscuiții, o bezea, blaturile de tort, tarte cu fructe.

- Ce beneficii ați găsit la acest loc de muncă comparativ cu altele? Adică de ce ați vrut să lucrați aici?

- În primul rând programul, salariul”, mărturisește Liliana.

Citește și: Tragedie la Costinești: un bărbat a decedat în timp ce căuta scoici în mare

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Cu toate acestea, cei care sunt dispuși să învețe sunt numărați pe degete. O recunoaște proprietara cofetăriei, care se chinuie să găsească forță de muncă.

Citește și: Ministrul Economiei: Salariul minim trebuie să ajungă la 1.000 de euro şi este posibil până la începutul anului 2025

„Anul ăsta îl avem de la 1 ianuarie, eu tot le spun, puneți anunț, puneți anunț. Și calificat, și necalificat. L-am luat de calificat cu salarii de 4.500-5.000 net. L-am șters, am pus altul fără experiență. Începem de la 3.000 de lei, 2.800 lei salariu net, în mână, salariu alb, pe carte de muncă. Vin oamenii patru ore în probă de aptitudini. Stau în cot, stau frânți, rupți cum stau.
Și a doua zi își aduc actele și a treia zi dispar”
, a spus Maria Bejan, administratorul cofetăriei.

Echilibrul fragil al motivației: Beneficii suplimentare în fața declinului interesului pentru muncă

Nici măcar beneficiile suplimentare nu-i conving pe mulți să muncească.

„Oamenii își iau pachete acasă, ce le place, ce vor să mănânce. Scot bani din buzunar, îi plătesc și la vacanțe pe unii. Lucrăm o zi da, una nu. Dacă depășim orele alea de bun simț, vin cu bani din buzunarul meu propriu și plătesc oamenii”, a continuat administratorul cofetăriei. 

Citește și: Top 6 meserii cu potențial pe care le poți practica imediat după terminarea liceului!

În cele două decenii de când are cofetăria, Maria a avut numai angajați necalificați, pe care a trebuit să-i învețe meserie de la zero. Alex e unul dintre ei. Are doar 21 de ani, iar în scurt timp a devenit unul dintre oamenii de bază.

„Lucrez aici de doi ani și înainte să fiu aici jucam fotbal, eram legitimat la o echipă de fotbal. În mare parte fac praline de ciocolată și înghețată. Facem și înghețată aici”, spune Alex.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Cât despre tinerii de vârsta lui...

Citește și: Zeci de poștași protestează în Constanța

„Cel mai probabil nu vor să muncească... sau au părinții mulți bani și nu vor să lucreze”, a continuat tânărul.

Mai exact, peste două milioane de români apar în statistici ca inactivi pe piața muncii, dintre care 500.000 sunt șomeri.

Mulți antreprenori încearcă să rezolve criza forței de muncă prin angajarea imigranților necalificați.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI