Florentina e exact tiparul celor care cad în pasa instituțiilor financiare nebancare- deja celebrele IFN-uri ce fac victime pe bandă rulantă cu voia legii. În urmă cu opt ani avea nevoie de 8 mii de lei- așa că a accesat un astfel de credit rapid... Nu s-a gândit o clipă că-l va plăti cu vârf și îndesat!

„Plăteam aproape dublu față de cât împrumutam.
Fiind vorba despre o sumă atât de mare și având nevoie de bani și de tratament, în fine, tot ce a mai

fost, a trebuit să fac iar împrumut și iar de la lună la lună, adică a fost un cerc vicios”, spune femeia.

Instituțiile financiare nebancare, dobânzi uriașe, oameni executați silit

Amalia a trecut printr-o experiență similară. Ea avea nevoie urgent de 30 de mii de lei. În 2007 a luat creditul doar cu buletinul- și trebuia să returneze suma împrumutată în 10 ani. Numai că imediat au apărut și problemele.

„Cinci ani de zile am plătit ratele de timp, s-a ajuns cu rata de la 450 de lei la 1.400 de lei și la un moment dat am ajuns în insuficiența de a mai putea plăti. Între timp s-au micșorat salariile, a zis că pe ei nu îi interesează și ajungând în insuficiența de plată, m-au dat în judecată și s-a pus o poprire pe salariu.

Să văd și eu din suma de 54.000 de lei cât mai am de plată și am constatat că după 6 ani de plată a ratelor, popririlor, mai am de plată 74.000 de lei, mie crescându-mi dobânzile și penalitățile”, spune femeia.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În România funcționează aproape 150 de IFN-uri, adică instituții ce oferă credite în condiții extrem de lejere dar cu dobânzi și penalizări astronomice.

„Am verificat mai multe oferte ale IFN-urilor din țară și ceea ce ne-a atras atenția a fost că la un împrumut de 200 de euro, dobânda pe zi este de 20 de lei, iar dobânda anuală efectivă este de... 30.341%, adică într-un an am fi obligați să returnăm 62.000 de euro”, relatează reporterul Kanal D.

„Poți să intri pe un site, să îți faci o poză la buletin, și gata- creditul este scos pe bandă rulantă la cuptorul cu microunde! Cea mai mare dobândă pe care am văzut-o într-un contract cu un IFN a fost de 62.000 de procente. În unele situații poate să ajungă la 2% pe zi, ceea ce înseamnă la un simplu calcul că într-o jumătate de an, trebuie să plătești dublul creditului respectiv dacă rămâi cumva în urmă!”, spun avocații.

Instituțiile nebancare, cercetate de Comisia Europeană

Specialiștii spun că deja autoritățile europene- Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene- vor introduce o directivă în acest pentru a plafona dobânzile la împrumuturile acordate de IFN-uri.

„Cel mai important act care reglementează creditarea ar urma extrem de probabil să fie modificat de către Comisia Europeană- putând să includă aspecte de limitare a ratei dobânzilor”, spun experții.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În Franța- de pildă- sunt cele mai blânde dobânzi. De exemplu, pentru un împrumut de 180 de euro, într-o lună- se vor returna 200 de euro. În schimb, ceea ce este important să știți este că dacă simțiți că termenii din contract vă nedreptățiți sau sunteți victima unui abuz, puteți apela la instanțele de judecată. Dar- de preferat ar fi- să fiți prudenți.




 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si