„Perioada de dinaintea Crăciunului e una cu mare încărcătură spirituală, iar mulți tineri se întreabă dacă păcătuiesc, atunci când decid să nu țină post. Greșim dacă nu ne rugăm, sau dacă nu mergem la slujbele? Ne iartă Dumnezeu păcatele dacă nu trecem pe la Biserică? Despre acestea, dar și despre ce înseamnă cu adevărat postul, vorbim astăzi cu părintele Gabriel Cazacu. Bună dimineața și mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Sfatul preotului Gabriel Cazacu. Cum să ținem post?

Pr. Gabriel Cazacu: Bine v-am găsit, Doamne ajută! Îi binecuvântam pe toți cei de acasă care ne privesc în acest moment. Am venit cu bucurie.

Simona Pătruleasa: Mulțumim mult! Aș vrea să vă întreb pentru început dacă este cu adevărat strâns legat postul de ceea ce mâncăm de alimente și dacă greșim atunci când nu ținem post?

Pr. Gabriel Cazacu: Dragii mei, ne aflăm în postul Nașterii Domnului, o perioadă binecuvântată de Biserică, în care, în mod normal, trebuie să postim 40 de zile, dar postul nu înseamnă doar o abținere conștientă de la anumite tipuri de mâncare și de băutură și de alte plăceri ale vieții, ci trebuie îmbinat, trebuie construit ca o stare de spirit. Postul este o stare în care noi, oamenii, postim, facem fapte bune, ne împăcăm cu aproapele nostru, iertăm, iubim, îmbrățișăm, vindecăm și aducem o rază de speranță celui de lângă noi.

Cam așa ar fi, pe scurt, definiția aceasta a postului. Atunci când nu postim, când nu putem posti, sunt niște excepții de la post pe care părintele duhovnic și e bine să știm lucrul acesta, trebuie să avem un duhovnic, mergem ne mărturisim păcatele, părintele ne ascultă și ne îndrumă. Este ca la medicul de familie, fiecare avem o fișă sufletească și părintele ne spune de ce avem noi nevoie.
Sunt anumite excepții, vă spuneam, doamnele care sunt însărcinate, bolnavii cronici, cei care au tratamente, chimioterapie, tot felul de necazuri din acestea medicale, părintele ne dă sfatul să postim îmbunătățit, adică nu mâncăm carne, mâncăm ouă, lapte, brânză. Acestea sunt situațiile exceptate, dar trebuie, repet, să mergem la un părinte, să avem un duhovnic al familiei noastre care ne îndrumă cu duhul blândeții și ne învață să ne fie bine.

Simona Pătruleasa: Cum putem să ne simțim mai aproape de Dumnezeu chiar dacă nu ținem post?

Pr. Gabriel Cazacu: Dacă nu ținem post trebuie să fim curioși, să încercăm o zi, să încercăm două zile, să încercăm trei zile, să vedem că după trei zile stomacul nostru începe să se micșoreze și începem să ne uităm la aproapele nostru. Începem să renunțăm la plăceri și la cele care ne duc în zona de confort personal și să ne interesăm mai mult de fratele nostru, de cei dragi, nu doar din cuprinsul casei noastre. Mergem într-un așezământ pentru copii, pentru bătrâni, acum a venit sezonul rece. Ne întrebăm cum putem fi de folos unui bătrân neputincios, unei văduve, unui orfan și în felul acesta îmbinăm postul obligatoriu cu fapta bună, condiții absolut necesare pentru obținerea mântuirii.

Simona Pătruleasa: Legat de ceea ce spuneți, sunt foarte mulți români care nu ajung la biserică, dar fac aceste fapte bune, îi ajută pe cei din jur.

Păcătuiesc ei prin acest lucru, că nu ajung totuși la biserică?

Pr. Gabriel Cazacu: Nu păcătuiesc pentru că fac în numele Domnului fapta aceasta bună. Dar îi îndemnăm să fie și curioși, să vină la biserică și să spună duhovnicului că au făcut o faptă bună astăzi și sunt interesați să-i recomande pe cineva de la biserică, cineva care are nevoie să fie ajutat. Și atunci îmbinăm această faptă bună împreună cu misiunea de mântuire.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Simona Pătruleasa: Există o vorbă în popor: dacă faci ceva rău te pedepsește Dumnezeu. Este adevărat sau este doar un mit?

Pr. Gabriel Cazacu: Bunul Dumnezeu niciodată nu ne va pedepsi pe noi pentru că suntem copiii săi cei prea iubiți. Noi suntem născuți din iubire, iubirea Lui Dumnezeu Tatăl, către noi suntem creația lui. Bunul Dumnezeu ne mai mustră uneori cu blândețe ca să ne îndrepte și atunci noi când greșim suntem îndrumați ca să facem să revenim pe calea cea bună și foarte mulți din cei care ne privesc în acest moment știu ce înseamnă binele, frumosul, adevărul, dragostea, iertarea, împăcarea, acestea sunt ingredientele cu care Biserica lucrează.

Citește și: Ce sărbătoare este luni, 27 noiembrie 2023, în calendarul ortodox?

Simona Pătruleasa: Cum se face corect o rugăciune și spuneți-mi de ce uneori ni se pare că ruga noastră nu a fost îndeplinită?

Pr. Gabriel Cazacu: Rugăciunea se face cu inimă curată, vorbim cu Dumnezeu direct. Vă îndemnăm să învățați cea mai simplă rugăciune și să o exersați. Rugăciunea inimii se numește: „Doamnei Iisuse Hristoase, fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul” și să ne închinăm normal, unind cele trei degete, smerind pe Adam și Eva, închinându-ne normal „în Numele Tatălui Al Fiului și Al Sfântului Duh, Amin” și repetând în gând această rugăciune ori de câte ori suntem cuprinși în situații care au nevoie de ajutor și binecuvântarea Domnului nostru.

Simona Pătruleasa: Ce sfaturi aveți pentru cei care se roagă doar atunci când au nevoie de ceva?

Pr. Gabriel Cazacu: Îi îndemnăm să se roage și să mulțumească nu doar să ceară. Îi îndemnăm ca atunci când se roagă, să se roage sincer. Nu trebuie să facem un act formal din această rugăciune, ea trebuie să fie un gest firesc ca și cum am vorbit cu Tatăl nostru creator. Ne rugăm și la sfinții ceilalți, la mijlocitorii care sunt recunoscuți de către Biserică și sunt cinstiți. În această perioadă îmbinăm rugăciunea cu fapta bună, cu un pic de post sau mai mult, depinde în ce categorie ne aflăm și ducem această rugăciune ca un prinos de recunoștință bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările ce sunt în viața noastră și, dragii mei, dacă ne uităm și conștientizăm cât de mult bine este în viața noastră, cu siguranță ne uităm cu multă recunoștință către ceruri și mulțumim cu recunoștință.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Simona Pătruleasa: Pentru cei care nu au reușit să țină post până acum, ce-i sfătuiți ca să poată mai ușor să treacă peste această perioadă?

Citește și: VIDEO: Ce urmează după CODUL ROȘU de viscol din România. Fenomen neașteptat în România

Pr. Gabriel Cazacu: Niciodată nu este prea târziu să conștientizăm că avem nevoie de Dumnezeu și îi dăruim și noi pruncului care se va naște un dar. Ce putem să îi ducem din cele materiale? Aproape nimic. Atunci apelăm la cele spirituale de mâine începând sau chiar de astăzi, de luni, facem această smerenie, această dovadă de dragoste și începem să postim și vom descoperi că, cu fiecare zi care trece, trupul devine mai ușor, sufletul se înalță și toată ființa noastră se îndreaptă cu mai multă nădejde către măritul praznic al Nașterii Domnului care se apropie. Mai sunt 29 de zile.

Simona Pătruleasa: Așa este. Noi vă mulțumim foarte mult pentru prezența în jurnal și vă mai așteptăm cu mare drag la noi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si