"Deși sufletul nostru este atât de valoros încât nu poate fi evaluat, e fără preț, totuși noi ne vindem sufletul în fiecare zi", explică preotul Nicolae Dima.

Preotul paroh de la Biserica "Sfântul Nicolae dintr-o zi" de pe strada Academiei din București consideră că sunt doar patru motive care ne fac să ne vindem sufletul zilnic.

Cele patru capcane întinse de forțele răului

Oamenii își vând în fiecare zi sufletul pentru doar patru lucruri, spune  preotul ortodox. Este vorba de bani, plăcere, putere și faimă.

Citește și: Tradiții de Sf. Gheorghe în 2024: Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

"Toate patimile sufletului nostru se reduc la aceste patru mari capitole. Bani, plăcere, putere și faimă. Și o să ziceți, puterea nu mă privește, nu sunt nici măcar deputat, n-am nicio treabă cu puterea, nu sunt nici măcar șef de scară, de bloc. Greșit! Greșit! Dorința de putere nu aparține doar celor care sunt în poziții de putere".

Preotul Nicolae Dima

Preotul Nicolae Dima

[Sursa foto: Captură YouTube]

"Banii schimbă lucrurile. Banii schimbă mintea. Banii derutează pe om. Îl derutează atât de rău, încât banii sunt cu adevărat ochiul celui rău.

Banii sunt acel lucru necesar care murdărește tot. Atunci când vine vorba despre bani, indiferent despre ce bani este vorba, atunci este foarte rău. Și ca să vedeți cât sunt de odioși banii ăștia care schimbă lucrurile, care schimbă mințile, care schimbă istoria planetei noastre, care schimbă tot", spune preotul Dima.

Progresul umanității nu se datorează consumului, ci abținerii

Toți oamenii sunt robiți într-un fel sau altul plăcerii, a doua capcană întinsă de diavol.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

"Plăcerilor de tot felul. De la cele mai simple, cum este mâncatul, până la cele mai sofisticate, până la consumul de substanțe, plăcerii care scapă de sub control și începe să te domine ea pe tine, și așa mai departe'.

Tot progresul umanității nu se datorează așa cum greșit, greșit, foarte greșit sau după o anumită teorie s-a crezut consumului ci abținerii. Marea cheie este abținerea, spune preotul ortodox.

Dacă vreți să aveți progres în viața dumneavoastră, abțineți-vă de la lucrurile care vă aduc plăcere imediată, arată clericul ortodox.

Postul de fapt asta înseamnă să sacrifici binele de acum pentru un bine de mai târziu.

De ce este periculoasă faima de pe rețelele sociale? 

Faima ne ucide sufletul în epoca internetului și a telefoanelor inteligente. În

mod normal, în trecut, primeai aprecieri dacă făceai parte dintr-o elită. Astăzi nu mai este nevoie să faci parte dintr-o elită pentru ca să primești aprecieri. Și asta amestecă valorile.

Preotul a povestit în videoclipul postat pe YouTube cum poate fi periculoasă faima atinsă pe rețelele sociale:

"Știați cât de mari necazuri ne face camera frontală a telefonului? O imagine banală. Mergeam zilele trecute cu mașina pe cheie Dumboviței, când am ajuns la tribunal, am oprit că era semafor. Și pe partea cealaltă a Dumboviței, era o fată care stătea pe o bancă și în spatele ei este strada de unde începe centrul vechi.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele verbale cu rezultatele voturilor- antena3.ro

Și era frumos, era seară, lumini și agitație. Fata aceea stătea singură pe bancă. După părerea mea, un pic tristă. Își scoate telefonul, își aranjează părul și dintr-o dată se înveselește.

Dar știți cum se înveselesc cei care își fac selfie-uri? Și și-a căutat poziția în fine, după un timp și-a făcut selfie-ul probabil l-a încărcat foarte fericită. Dar, Doamne, ce contrast între aparenta ei tristețe de dinainte de a-și face poza și aparenta ei veselie din momentul în care și-a făcut poza.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că veselia ei nu era reală. Peste rețelele de socializare însă nu ești judecat pentru lucruri reale, ci pentru ceea ce arăți. Și tu arăți că este vineri-seară sau sâmbătă-seară, ești în centrul vechi și ești foarte bine dispus.

Vedeți care-i problema cu faima ușor de obținut? Nu-i vorba doar de camera frontală, e vorba și de accesibilitatea internetului și de internetul de mare viteză, de inteligență artificială care procesează pozele și toate astea. Toate astea ne duc la o faimă ușor de atins. Sau în orice caz, e ușor să propui lumii o imagine a ta care ar putea să primească aprecieri", a explicat preotul ortodox.

Cele patru capcane întinse de forțele răului

Faima, printre cele patru capcane întinse de forțele răului 

[Sursa foto: Pexels.com]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si