Alexandra Cosman, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații cu privire la acest caz din partea Florinei Rogalski, profesor de Limba și literatura română.

Mesaje text și prescurtări, preferate de tinerii de azi. Explicațiile acestui fenomen

„În primul rând elevii au înlocuit comunicarea interumană cu aceste mesaje prescurtate. Uneori nu mai sunt nici mesaje, sunt niște emoticoane care țin locul acestor mesaje.

Cât mai scurte, cat mai abreviate, au un sistem codificat prin care comunică. Urmarea este că atunci când trebuie să vorbească și să utilizeze cuvintele limbii române nu le mai știu înțelesul, nu mai știu să le potrivească în propoziții, în fraze, în enunțuri mai ample”, a explicat Florina Rogalski.

Citește și: VIDEO- Festivalul Untold și-a închis porțile: 400.000 de oameni s-au distrat în cele cinci zile de magie

„Cum mai spuneam și altădată, sunt uluită să constat că foarte mulți elevi cunosc ceva mai bine vocabularul unei limbi străine, mai ales vocabularul limbii engleze, decât vocabularul limbii noastre. Cred că a avea o cultură lingvistică de bază nu este un semn de intelectualitate, este un semn de normalitate, prin care putem să comunicăm între noi”,  a continuat profesoara.

„- La Untold a venit un interpret să cânte și a avut versuri obscene, pe care mulți tineri de 13-14 ani le cunoșteau în totalitate.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- De vină sunt organizatorii acestor festivaluri care au o anumită reputație și care adună un public foarte larg și, mai ales, un public tânăr și foarte tânăr.

Nu numai că sunt obscene, dar au și tot felul de aluzii sexuale sau conotații sexuale, folosite într-un limbaj de o trivialitate fără margini. A da din gură fără voce, fără texte inteligibile și cu niște dedesubturi absolut îngrozitoare, fără îndoială că vor fi reproduse de cei obișnuiți cu ele. Aici este toată problema.

Dacă promovăm astfel de false melodii creăm contra exemplele care, din păcate, suscită un anume interes și sunt preluate cu discernământ sau fără discernământ și într-o batjocură definitvă pentru limba română, pentru condiția noastră umană și pentru ceea ce ar trebui să transmită prin muzică”, a mai adăugat Florina Rogalski.

Întregul videoclip îl puteți viziona mai jos:

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si