Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Haos în farmacii și-n spitale. Pacienții duc lipsă de medicamente

A încetat protestul anunțat de sindicaliștii CNAS, în urma unui blocaj în sistem. Chiar dacă angajații CNAS au primit votul parlamentarilor pentru majorarea salariilor, problemele din sistem tot nu au dispărut.

Redactia Stirile Kanal D,

Haos în farmacii și-n spitale [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Protestul de amploare anunțat de sindicaliștii CNAS a fost anulat astăzi, după un blocaj total în sistem. Legea care trebuia să majoreze salariile angajaților Caselor de Asigurări de Sănătate a primit votul parlamentarilor. Chiar și așa, problemele din sistem nu dispar. Angajații din spitale și farmacii se plâng că nu sunt bani suficienți pentru finanțarea serviciilor medicale. Mai mult decât atât, a explodat și comerțul online cu medicamente oncologice care se vând la prețuri mult mai mici față de farmacii”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Spitalele și farmaciile sunt în criză

O situație în care mulți pacienți se regăsesc. Un alt blocaj în sistemul de sănătate era tot ce mai lipsea, mai ales că farmaciile și spitalele sunt în criză. Nu sunt bani pentru medicamente.

„Farmaciile nu sunt plătite din luna iulie, luna iunie parțial, așteptăm acum pentru lunile august și septembrie. Din păcate, ce a fost trimis către Casa de Asigurări, clar nu va acoperi restanțele până la sfârșitul anului”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist.

Citește și: Farmaciștii protestează miercuri în Piața Victoriei. „Acţiunea manifest doreşte să atragă atenţia asupra sistemului farmaceutic, care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani''

Și în spitale haosul s-a instalat deja de câteva luni. Sunt manageri care spun că nu vor avea bani de salarii, nu vor avea bani nici pentru plata utilităților sau pentru plata furnizorilor, care aduc în spitale medicamente.

„Ne vedem nevoiți mulți dintre noi să tăiem din tot ceea ce înseamnă alocarea tuturor resurselor către pacient”, a spus Bogdan Furtună, manager Spitalul Clinic Colțea.
Ieri, CNAS a sistat orice fel de plată către spitale și furnizorii de servicii medicale.

Astăzi, însă, după dezbateri, parlamentarii au aprobat legea care trebuia să majoreze salariile angajaților. Chiar și fără această sistare, tot nu sunt bani suficienți pentru serviciile medicale

„Inițial, CNAS, a solicitat 4,3 miliarde de lei. Ulterior, în urma discuției cu ministerul de Finanțe, s-a redus la 1,7. 1,7 miliarde nu este o sumă mică, sigur, nu este o sumă mică, sigur nu este suficientă, dar vor urma finanțări suplimentare”, a

explicat Alexandru Rafila.
Ideea că nu și-ar mai putea cumpăra medicamente compensate, i-a îngrozit pe mulți.
„După ce că nu era foarte mult, voia să le taie și pe astea. Neplăcut, ce să spun, chiar neplăcut”, a spus o persoană.
Doamna Alexandrina este pacient oncologic. Este printre puținii pacienți care au mai avut în casă tratament, însă, nu pentru mult timp. Pastilele sunt extrem de scumpe și aproape că nu se mai găsesc deloc în farmacii.
„- Dacă nu ați fi avut dumneavoastră pastilele în casă?

- Nu știu... nu m-am gândit niciodată la varianta asta. Trebuia să umblu după ele, nu? Dacă le întrerupeam, ce făceam? Și așa, boala, după 5-6 ani să se mute la plămâni, vă dați seama că este foarte greu”, a explicat femeia.
Mulți însă au speculat această criză, iar pe internet a apărut un adevărat comerț cu medicamente oncologice.
„Deși se vând doar cu rețetă medicală, internetul este plin cu anunțuri de medicamente destinate pacienților oncologici. Haideți să vedem cât de ușor putem face rost de un astfel de medicamente”, a transmis  Andra Ionescu, reporter Știrile Kanal D.
„- Este (n. r. medicament), așa se numește de 20 mg.

- Am înțeles și nu-l mai folosește persoana respectivă?

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

- Nu, nu-l mai folosește.

- Și la ce preț ar fi?

- Păi este de o persoană, deci la jumătate față de prețul de pe net, adică la jumătate că așa l-am cumpărat și noi. E 25.000 de lei, la 12.000 lei. Adică 2.500 euro”, a spus un vânzător.

Alt vânzător, aceeași discuție.

„- Aș putea să vă ajut, dar să știți că nu este foarte ieftin ăla.

- Adică cât ar fi?

- Păi sincer să fiu, cred că în jur la vreo 7.000 de lei.

- E original?

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

- Adică dacă este autentic?

- Da.

- Da, normal da”, a spus bărbatul.
Asigurare doar din vorbe, căci în realitate, nimeni nu știe ce se află, de fapt, în cutie. Oamenii dau vina pe stat pentru eșec și spun că pacienții nu au încotro decât să apeleze la astfel de variante.

În aceste momente, pacienții sunt nevoiți să-și procure tratamentul salvator și în mod conștient apelează la toate sursele știind că pot risca să-și procure medicamentele vitale.

Din cauza lipsei de fonduri, mâine, farmaciștii şi pacienții sunt gata să iasă în stradă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI