Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Începe sezonul murăturilor. Apa sărată de izvor, secretul gospodinelor din Buzău

În plin sezon al murăturilor, în comunitățile buzoiene de pe Valea Slănicului, străbătute de un râu cu apă sărată, gospodarii îşi pregătesc conservele de iarnă cu saramura care izvorăște din pământ. Oamenii pun gogonele, castraveți sau varză direct în apa sărată de munte. Obiceiul este întâlnit până aproape de orașul Buzău, în cel mai mare bazin legumicol din regiune.

Redactia Stirile Kanal D,

Apa sărată de izvor, secretul murăturilor [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ne aflăm la Mărăcineni, în gospodăria lui Gheorghe Manole, unul dintre grădinarii care cultivă din tată-n fiu apreciatele legume de Buzău. L-am găsit în timp ce punea murăturile, ajutat de un unchi de la care a aflat tainele ritualului dedicat gogonelelor.

Apa sărata de izvor, secretul celor mai gustoase murături

Toate legumele care merg la murat sunt 100% naturale, spun cei doi gospodari.

„În butoiul cu murături totdeauna trebuie să își facă loc ardeiul, ardeiul de orice tip, gras, gogoșar, poate și capia”.

Grădinarii de lângă Buzău au devenit experți în conservarea legumelor și fructelor. Gospodarii bătrâni au încercat tot felul de combinații, de-a lungul anilor, și au perpetuat doar acele rețete care garantează producerea celor mai gustoase și crocante murături. 

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citește și: Ce produse și servicii se vor scumpi de la 1 ianuarie 2024? Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare!

„În afară de binecunoscutul hrean, un obicei al nostru este să punem și lăstari de vișin, și frunze, și partea lemnoasă”.

Odată culese din grădină, ingredientele sunt spălate bine, curățate, apoi îndesate în butoi. Dar gospodarii mai folosesc un ingredient minune, pe care îl aduc cu bidoanele de la munte.

Peste legumele proaspete din borcan, localnicii toarnă saramură adusă de la un izvor din comuna Mânzălești. Este atât de sărată încât trebuie îndoită cu multă apă dulce. 

Pe lângă murături, saramura de la izvor este folosită la conservarea brânzei de oaie, iar în perioada Crăciunului, după ignat, este numai bună pentru conservarea slăninei de porc.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI