In articol:
- Pierderile estimate sunt de cel puțin 5 miliarde de dolari
- Cum reacționează Moscova?
- Rusia pierde războiul economic
- Recompensă pentru reținerea lui Vladimir Putin
Din același domeniu, companii din Olanda, Norvegia şi America au anunțat că renunță la afacerile comune cu mai multe companii ruseşti.
Pierderile estimate sunt de cel puțin 5 miliarde de dolari
Ne mutăm la domeniul auto. Vedeți aici lista întreagă a companiilor care au anunțat deja că suspendă producția în mai multe fabrici, opresc livrările și vânzările pe teritoriul Rusiei. Inclusiv aceste companii pierd financiar, dar au șansa să se reorienteze, pe când economia Rusiei are nevoie disperată de bani.
Citeste si: Care sunt pierderile înregistrate până acum de armata Rusiei?
Cum reacționează Moscova?
Se pregătește un decret prin care se încearcă limitarea retragerii investițiilor străine. Dar nu va rezolva mare lucru în condițiile în care Rusia este ținta unor sancțiuni internaționale fără precedent.
Cea mai mare bancă rusească aflată sub controlul guvernului de la Moscova a devenit imaginea economiei în colaps.
De la o valoarea de 80 de miliarde de dolari, în câteva zile gigantul bancar rus a ajuns la numai 54 de milioane pe bursele vestice.
Adrian Negrescu, analist economic: „Deprecierea rublei face ca un litru de lapte care costa 70 de ruble să fie acum 10, 120 de ruble. Iar o bere să ajungă la 150 de ruble, cu 30 mai mult decât înainte de război.(...)
Citeste si: Klaus Iohannis: „Este clar că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată”
Rusia pierde războiul economic
Rubla rusească valora 75 de dolari la începutul anului. Acum a trecut de 110 dolari. Iar asta se traduce în scumpiri uriașe.
Ilya Oktavin, antreprenor: „Toate ingredientele principale pe care le folosim la prepararea produselor noastre au crescut cu 30-40 la sută. Am primit scrisori de la furnizorii noștri pe tot parcursul zilei de ieri!”
Situația se agravează în condițiile în care sancțiunile internaționale taie accesul Rusiei la bani.
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii: „Rubla a pierdut deja 30 la sută din valoare. Piața rusească de acțiuni a pierdut 40 la sută din valoare. Putin este singurul vinovat! Întreprind acțiuni robuste pentru a mă asigura că suferința sanțiunilor este îndreptată împotriva economiei rusești! ”
Și hackerii atacă site-urile rusești, cauzând pagube importante.
„Acesta este un mesaj pentru Vladimir Putin de la Anonymous. Veți suferi atacuri cibernetice fără precedent din toate colțurile lumii. Membri Anonymous au declarat război cibernetic împotriva regimului vostru agresiv!”
Companiile rusești au pierdut statutul de giganți internaționali. S-a ajuns, astfel, la o situație incredibilă.
Cel mai mare producător român de gaze ar putea cumpăra cu banii din conturi 2 giganți petrolieri din Rusia. Acum o săptămână valoareau peste 120 de miliarde de dolari. Acum abia dacă mai ating o capitalizare de 500 de milioane de dolari.
În criză sunt și cei mai bogați oameni ai Rusiei. Culmea, salvarea ar putea veni de la ei, cred unii economiști.
Adrian Negrescu, analist economic: „Oligarhii ruși au pierdut peste 60 de miliarde de dolari de la începutul acestei crize iar înghețarea conturilor va accentua aceste pierderi. Nu cred că vor accepta acest sacrificiu și vor acționa și-l vor da jos pe Putin!”
Recompensă pentru reținerea lui Vladimir Putin
Un om de afaceri rus a anunțat că oferă o recompensă de 1 milion de dolari ofițerilor care își îndeplinesc datoria și îl arestează pe Vladimir Putin. Antreprenorul s-a trezit cu postarea ștearsă dar a revenit, susținând că își susține decizia. Mai mult, e hotărât să ajute Ucraina.