Close sidebar
Close sidebar

VIDEO. Japonia are o insulă nouă după ce un vulcan subacvatic a erupt

Japonia are o nouă insulă după ce un vulcan subacvatic a erupt fără încetare de câteva săptămâni, iar magma acumulată s-a transformat într-un teritoriu vizibil deasupra mării. Imaginile cu erupția vulcanului sunt spectaculoase.

Sorin Negru,

O insulă nou aparută în Japonia


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Japonia a câștigat o nouă insulă după ce o erupție vulcanică subacvatică la 1.200 km sud de Tokyo a creat o nouă masă de uscat.

Citește și: Luna nouă noiembrie 2023: Cum sunt zodiile afectate de acest fenomen astronomic?

Micuța insulă a apărut în urma unei serii de erupții care au început luna trecută în apropiere de insula Iwoto, parte a lanțului de insule Ogasawara din Pacificul de vest.

Este posibil ca această insulă cu diametrul de 100 de metri să devină tot mai mare dacă erupția continuă, potrivit experților.

Cât de mare este insula fără nume?

Activitatea vulcanică a crescut în apropiere de insula Iwo Jima și au avut loc erupții submarine constante în ultimii ani, dar formarea unei noi insule este o dezvoltare semnificativă, a spus Yuji Usui, analist în divizia vulcanică a Agenției de Meteorologie a Japoniei.

Până la începutul lunii noiembrie, noua insulă a ajuns la un diametru de aproximativ 100 de metri și o înălțime de până la 20 de metri deasupra mării.

În ultimele zile, activitatea vulcanică s-a diminuat, iar insula nou formată s-a micșorat oarecum, deoarece structura sa „fărâmicioasă” este erodată de valuri, a adăugat expertul care a precizat că sunt analizate detaliile zăcămintelor.

Cum arată insula vulcanică

Erupția vulcanului submarin în largul coastei Japoniei a oferit o imagine rară a nașterii unei noi insule minuscule- deși experții spun că viața acesteia s-ar putea să nu dureze mult.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Vulcanul submarin fără nume, situat la aproximativ un kilometru în largul coastei de sud a Iwo Jima, pe care Japonia îl numește Ioto, și-a început ultima serie de erupții pe 21 octombrie.

Citește și: Sao Polo a fost devastat de furtuni. Bilanțul tragic al dezastrelor naturale: 7 persoane s-au stins din viață

În zece zile, cenușă vulcanică și roci s-au adunat pe fundul mării de mică adâncime, vârful ei ridicându-se deasupra suprafeței mării.

Cum arată insula vulcanică din Japonia

[Sursa foto: Twitter]

Fukashi Maeno, profesor asociat la Institutul de Cercetare a Cutremurelor de la Universitatea din Tokyo, a confirmat că erupțiile freatomagmatice – un tip de erupție explozivă care rezultă din interacțiunea magmei cu apa – au avut loc la aproximativ un kilometru de Iwoto, formând o masă de pământ de aproximativ 100 de metri în diametru.

Maeno a spus că formarea recentă a insulei a fost dovada că activitatea magmatică a revenit în zonă. Noua insulă ar putea crește și își poate schimba forma dacă erupțiile continuă, dar ar putea să dispară și sub valuri.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Insulele formate în mod similar în zonă în 1904, 1914 și 1986 au dispărut toate din cauza eroziunii.

Japonia nu doar câștigă insule, dar și pierde

La începutul acestui an, geografii au spus că arhipelagul japonez, despre care se credea anterior că include patru insule principale și aproximativ 6.000 de insule mult mai mici și în mare parte nelocuite, avea de fapt de două ori mai multe.

Folosind tehnologia de cartografiere digitală, Autoritatea de Informații Geospatiale din Japonia a declarat că a identificat un total de 14.125 de insule – cu 7.273 mai multe decât se credea anterior.

În timp ce câștigă noi insule, Japonia le pierde ocazional. Esanbe Hanakita Kojima, care era situat la 500 de metri în largul coastei Hokkaido, se crede că a alunecat sub valuri neobservată în 2018.

Nimeni nu și-a dat seama că a dispărut până când autorul Hiroshi Shimizu a vizitat zona pentru a scrie o continuare a cărții sale cu imagini despre insulele „ascunse” ale Japoniei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI