Situata intre Europa si Asia si avand porturi maritime de o mare importanta strategica in 6 tari, Marea Neagra este, in realitate, la fel cum isi are si numele. Imbacsita cu deseuri de toate felurile, jurnalistii BBC au numit-o, recent, intr-un documentar, groapa de gunoi a Europei de Est. Si nu degeaba. Tarmurile- in special cele din Georgia, sunt pline de deseuri. 

6 fluvii mari se varsa in Marea Neagra, iar dintre toate, Dunarea cu afluentii ei aduc cele mai multe deseuri- peste 4 tone zilnic. In principiu sunt plastice, care se descompun in bucati mici, ingerate de vietuitoarele marine. Numai anul trecut, ecologistii au strans de pe litoralul nostru 6000 de tone de plastic si mucuri de tigara.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Noi imagini cutremurătoare cu oile de pe nava răsturnată. Multe au căzut în apă și plutesc printre cadavrele celor înecate

Daniel Savopol, corespondent Stirile Kanal D: Chiar daca nu ne place sa auzim asta, acesta este adevarul: Marea Neagra s-a transofrmt intr-o mare de gunoaie, cele mai multe deseuri sunt din zona porturilor, saci si toate mizeriile care distrug vietatile marine.

Marea Neagra a depasit de doua ori Mediterana in ceea ce priveste cantitatea deseurilor plutitoare. Iar periculos devine si pentru turistii care, an de an, fac baie pe litoral. In Ucraina, de pilda, scaldatul in anumite zone de plaja a fost interzis. Asta, pentru ca toate orasele din zona deverseaza in apa.

Jurnalistii straini incearca sa afle acum daca nivelul de contaminare al Marii Negre a ajuns la stadiul critic.

Specialistii se tem de acest lucru, mai ales ca in aceasta apa adancurile sunt toxice.

Se incearca, acum, o curatare sistematica atat pe tarmurile de la Marea Neagra cat si pe fundul apei. Cea mai grava este poluarea cu plastic- specialistii estimeaza ca, pana in anul 2050, am putea avea in Marea Neagra mai mult plastic decat peste.

Citeste si: Ruta secretă a piraților: drumul de sub Delta Dunării unde erau ascunse comorile


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si