In articol:
Primul pacient cu gripă a fost confirmat, anul acesta, în România, la începutul lunii, iar, în prezent, vorbim deja despre 6 cazuri.
Mult prea devreme, spun specialiștii, având în vedere că, anul trecut, astfel de diagnostice erau puse abia la finalul lunii noiembrie.
ALEXANDRU RAFILA- PREȘEDINTE SOCIETATEA ROMÂNĂ DE MICROBIOLOGIE: Ceea ce este neașteptat este circulația foarte timpurie a virusului gripal. De obicei, primele tulpini se izolau undeva în Decembrie. Deci discutăm despre un sezon gripal care va începe mai devreme cu două luni decât ne-am fi așteptat.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile vine cu o altă statistică îngrijorătoare. Aproape 85.000 de oameni au fost diagnosticați anul acesta cu infecții respiratorii acute.
Numărul cazurilor de gripă s-a dublat
ALEXANDRA MARIN – REPORTER KANAL D: În primele două săptămâni ale acestei luni, în toată țara au fost raportate 29 de cazuri de gripă clinică, adică pacienții au prezentat semnele bolii.
Situația este vizibilă mai ales în cabinetele medicilor de familie, aici unde pacienții vin în număr foarte mare pentru vaccinarea antigripală, mai ales după epidemia de anul trecut.
Tot la medicul de familie am găsit-o și pe doamna Burcea, care, din cauza altor afecţiuni, poate beneficia gratuit de vaccin.
Dozele de vaccin antigripal sunt, la fel ca în ultimii ani, insuficiente pentru numărul mare de pacienți.
RODICA TĂNĂSESCU – MEDIC DE FAMILIE: Eu am aproximativ 1000 de pacienți în grupele de risc și am primit 25 de doze.
Există o dorință crescută a populației de a se vaccina. Asta se datorează și nenorocirilor de anul trecut. În 2018, in ţara noastră, 2.300 de persoane au fost diagnosticate cu gripă, dintre care 199 au murit.
Cine nu se încadrează într-o grupă de risc sau nu vrea să aștepte până când ministerul va livra suficiente doze de vaccin, va trebui să își procure serul.
Acesta costă puțin sub 60 de lei, dar în multe farmacii, stocul este epuizat. Începând cu luna viitoare, vaccinul va exista și sub formă de spray nazal, fără înțepătură, pentru minorii cu vârsta între 2 și 18 ani.
De vaccinare gratuită, beneficiază prin lege, personalul medical, bolnavii cronici, gravidele, persoanele cu vârste de peste 65 de ani și cele instituționalizate.