Close sidebar
Close sidebar

VIDEO -Pacienți cu arsuri grave, transferați din țară pentru tratament

Un incendiu devastator petrecut în Prahova scoate din nou la iveală neputinţa sistemului medical din ţara noastră de a-i trata pe cei cu arsuri grave.

Iulian Ciurea,

Muncitorii cu arsuri grave după incendiu, transferați în Belgia și Austria

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Nu este niciun loc în Bucureşti, din păcate, poate are o şansă!”

Este strigătul de durere şi, totodată, de revoltă al soţiei unuia dintre muncitorii căruia autorităţile nu i-au oferit nicio şansă de salvare în ţara noastră. Bărbatul, împreună cu un coleg, au fost victimele unui incendiu devastator care a cuprins, aseară, o fabrică din Inoteşti. O hală uriașă unde erau depozitate substanțe inflamabile a ars ca o torță.

În încercarea de a stinge focul puternic, cei doi angajaţi s-au ales cu arsuri grave pe 60, respectiv 70 la sută din corp. Deşi au ajuns la spital în stare critică, medicii de la noi nu au putut face mare lucru pentru ei, astfel că s-a decis transferul lor de urgenţă în străinătate.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

„Au fost stabilizati si tratati in reanimarea spitalului nostru, iar azi au fost transportati de o ambulanta cu medic pe aeroportul otopeni de unde au fost preluati de un avion”, spun medicii.

Muncitorii cu arsuri grave după incendiu, transferați în Belgia și Austria

Unul dintre pacienţi a fost transferat la un spital din Belgia, iar celălalt la AKH, în Viena.

Asta pentru că după ani de investiții și multe amânări, România tot nu are suficiente paturi pentru marii arşi.

Mai grav este că nu putem trata pacienţii cu arsuri de peste 60 la sută din suprafaţa corpului pentru că ţara noastră nu mai are o bancă de piele, vitală pentru aceşti bolnavi.

„În România exista 21 de locuri pentru marii arsi, pentru tratarea unor cazuri complexe de arsură, în realitate centre de tratare a marilor arsi in România nu există.

Erau ocupate și aseară, sunt ocupate și astăzi, de aceea imediat s-a pus problema transportului lor în străinătate”, spun oficialii.

Specialiştii străini sunt, însă, de părere, că autorităţile noastre lasă în voia sorţii vieţile marilor arşi.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

„Arsura este o patologie care costă mult și cu patologia omului amărât, care nu-și permite cine știe ce artificii, deci eu înțeleg că orice manager de spital în loc să spitalizeze pe cineva pentru o lună cu risc de deces.
De ce să dea o căruță de bani pentru o chestie care, între ghilimele, „nu merită”. Că merită, e viața unui om. Dacă ar fi o rudă a lor, nu ar trimite în străinătate”, spun medicii.

România nu poate trata în siguranță pacienți cu arsuri grave

Pentru a fi tratați în condiții de maximă siguranță în ţara noastră, pacienţii cu arsuri grave ar avea nevoie de centre specializate, ca în străinătate. România nu are deocamdată niciunul. În 2019, o clinică dotată cu aparatură de ultimă generatie a fost deschisă de Sorina Pintea, la acel moment ministru al sănătăţii, însă doar de ochii lumii. A doua zi după evenimentul oficial s-a constatat că unitatea medicală nu putea funcţiona din cauza unor germeni care puteau fi periculoşi pentru pacienţi.

Ar urma, în schimb, să se construiască 4 centre pentru mari arși- două în București, unul la Timișoara și unul la Iași- despre care se vorbește încă din anul 2014. Centrele există în acest moment doar pe hârtie și nimeni nu știe când vor fi construite.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI