VIDEO | Povestea Sarmancei, fetița care a supraviețuit Orfelinatului Groazei de la Cighid. Un reportaj de excepție marca "Asta-i Romania!", duminică, de la 17.30, la Kanal D
Urlete, frig, durere, foame, moarte. Lagărul de la Cighid. Orfelinatul Groazei în care copiii erau aduși ca să moară. Ce a rămas în urmă? Cruci mici, albe, un gard din zăbrelele de la paturile micuților și amintiri.
Performanță extraordinară a jurnaliștilor de la" Asta-i România!". Au stat de vorbă cu Sarmanca, azi o mămică a trei copii superbi. Ieri... mai ieri, Sarmanca a fost parte din coșmarul de la Cighid. A fost unul dintre copiii fără speranță care zâmbea a moarte din Orfelinatul Groazei, în reportajul unei televiziuni germane care a făcut înconjurul lumii în urmă cu 30 de ani.
Într-un an și jumătate, 138 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani au murit aici. Singura lor vină a fost doar aceea de a se fi născut în ultimii ani de comunism, într-un sistem care avea nevoie doar de copii perfect sănătoși. Erau copii născuți cu probleme sau, pur și simplu, nedoriți de familii. Erau aduși aici, "aruncați" aici, fără speranța de a mai ieși vreodată.
Slabi, infometați, bolnavi, înghesuiți pe saltele mizerabile în paturi de fier, ținuți în pielea goală, într-un frig taios, spălați cu furtunul cu apă rece, închiși în camere întunecate, ca de tortură, acești pui de om își așteptau moartea.
Sarmanca a supraviețuit Lagărului de la Cighid. Are doi copii și o poveste halucinantă
Sarmanca e unul dintre copiii filmați de televiziunea germană, prima care a intrat în orfelinat imediat dupa Revoluția din 1989.
Au trecut 30 de ani de atunci, iar tânăra e printre puținii supraviețuitori de la Cighid și singura care a reușit să își facă o familie. Are doi copii și o poveste halucinantă, povestea unei învingătoare!
Șocantă este și mărturia uneia dintre infirmerele de atunci. Femeia își amintește coșmarul în care trăiau sufletele chinuite. Copiii erau condamnați la moarte, erau mancați de vii de șobolani.
După 30 de ani, niciun vinovat pentru "Lagărul de la Cighid"
Și cel mai grav, nici azi, la o distanță de 30 de ani de la tragedie, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru dramele de la Cighid. Dosarul este și azi în... lucru. De parcă s-ar căuta dovezi. Altele, în afara pădurii de cruci albe și mici, fără nume pe ele, sub care se odihnesc trupuri de copii chinuiți.
Un cimitir tăcut inconjurat de un gard improvizat din păturile orfanilor morți.
Nu pierdeți un reportaj de excepție realizat de jurnaliștii de la "Asta-i România!", duminică, de la 17.30, pe Kanal D!