Incendiu de proporții la Catedrala Notre Dame din Paris

Incendiul a izbucnit în partea de sus a edificiului, cel mai probabil în urma unor lucrări de renovare, spun pompierii, care intervin la faţa locului.

Clădirea a fost evacuată, iar în zonă a fost stabilit un perimetru de siguranță, în timp ce numeroase echipaje de pompieri au intervenit la fața locului.

UPDATE 21.18:  Președintele francez spune că este trist și că se gândește la toți catolicii și la toți francezii în acest moment.

Update 21:07- una din turle s-a prăbușit

UPDATE 21.00:  Președintele Macron se duce la fața locului

UPDATE 20:55  "Totul arde. Șarpanta, care datează din secolul XIX pe o parte și din secolul XIII de cealaltă parte, nu va mai rămâne nimic", a declarat André Finot, purtător de cuvânt al Catedralei.

Motivul pentru care a ars Notre Dame. Ce spun jurnaliștii francezi

Incendiul de proporții de la Catedrala Notre Dame, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume, pare să aibă o cauză mistică, cel puțin așa susține presa de la Paris. 

Jurnaliștii francezi susțin Notre Dame și-a pierdut protecția divină și asta pentru că la renovarea Catedralei au fost date jos statuile a zeci de îngeri păzitori care se aflau pe fațada clădirii.

În acest moment, președintele Macron se află la fața locului. Clădirea a pierdut o turlă, iar incendiul nu este ținut sub control.

Catedrala era în lucrări de renovare.

Primele imagini din interiorul Catedralei Notre Dame. Ce a mai rămas din simbolul Parisului după incendiu

Un incendiu devastator a distrus Catedrala Notre Dame din Paris. Ce a mai rămas din monumentul istoric.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Ieri seară, în jurul orei 18.50 (19.50 ora României), Catedrala Notre Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul ar fi pornit de la o sursă de încălzire a Catedralei.

În ciuda faptului că pompierii s-au luptat ore în șir cu flăcările, o bună parte din monumentul istoric a fost distrus. Din fericire, au reușit să salveze structura edificiului, potrivit thelocal.fr.

„Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperișul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervențiilor. Oficialul a anunțat că operațiunile de stingere a incendiului au continuat în cursul nopții.

De asemenea, potrivit primarului Parisului, Anne Hidalgo, cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Au apărut și primele imagini cu interiorul Catedralei. Din păcate, daunele sunt enorme și se poate observa că edificiul este distrus aproape în totalitate.

 

Teoria șocantă despre incendiul de la Notre Dame! ”Îngerii”care protejau catedrala  au fost luați cu câteva zile înainte

Catedrala Notre Dame a fost curpinsă de flăcări luni după-amiază și pompierii s-au luptat ore bune pentru a opri incendiul. Turla mare și acoperișul s-au prăbușit, însă autoritățile susțin că pompierii au luptat eroic. Pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului. ”Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

În mediul online, așa cum era de așteptat, circulă tot felul de teorii privind incendiul, multe pornind chiar de la momentul tragediei: este Săptămâna Patimilor pentru catolici, care sărbătoresc Paștele duminica viitoare.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Una dintre teorii se referă la faptul că în urmă cu câteva zile, de pe catedrală au fost luate 16 statui importante. Este vorba despre 12 apostoli și 4 evangheliști, statui imense care erau pe turlă și care au fost mutate pentru a fi refăcute în timpul lucrărilor de renovare ale monumentului.

În urmă cu trei zile, înainte de incendiul care a devastat întrega lume, apăreau imagini impresionante cu mutarea statuilor. "Este un eveniment excepţional, magic. Este pentru prima dată când le vedem de atât de aproape, întrucât au fost amplasate acolo în anii 1860", sunt declarații făcute în urmă cu trei zile, când catedrala Notre Dame din Paris intra în atenția lumii prin vestea că va fi restaurată.

Citeste si: Primele imagini din interiorul Catedralei Notre Dame. Ce a mai rămas din simbolul Parisului după incendiu

Citeste si: O bucatica din coroana de spini a lui Iisus este la Bucuresti! Unde se afla si ce se intampla cu ea in aceasta perioada

În cadrul proiectului de renovare a urlei catedralei, cele 16 statui erau luate pentru prima data de pe clădire. Statuile, gri-verzui, înalte de trei metri şi cântărind aproximativ 250 de kilograme, au fost transportate la Perigueux, în regiunea Dordogne și urmau să fie readuse la Paris după restaurare. 

Acum, una din teorii susține că cele 16 statui reprezentau ”îngerii păzitori” ai catedralei, iar mutarea lor ar fi putut declanșa dezastrul de luni seara.

”Coroana de spini” a lui Iisus a fost scoasă de pompieri din catedrală

Pompierii care au intrat în catedrală au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi ”coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare.

”Coroana de spini” era păstrată în catedrală, alături de mantia pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris. ”Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si