Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Prețul cepei „ustură” buzunarele. Leguma de nelipsit din delicatesele de Crăciun se scumpește de la an la an

Ceapa este de nelipsit de pe masa de Crăciun. Din nefericire, prețul unui kilogram depășește așteptările tuturor.

Redactia Stirile Kanal D,

Prețul cepei „ustură” buzunarele [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Leguma de nelipsit din mai toate delicatesele de Crăciun, ceapa, s-a scumpit de trei ori în ultimul an. Un kilogram costă chiar și la 8 lei. Prețurile au sărit în aer și în lume, din cauza anului secetos. Așa se face că este criză globală de ceapă, în condițiile în care România este dependentă de importuri, a transmis Cristian Sabbagh.

Prețul cepei „ustură” buzunarele

- Cât ați dat pe kilogram?

- 8 lei.

- 8 lei pe kilogramul de ceapă?

- Da, a spus un cumpărător.

Albă și iute, roșie și dulce, ceapa, cu gustul ei inconfundabil este poate leguma cea mai folosită în bucătăriile românilor.

Doar că acum, un kilogram din banalul ingredient a ajuns să coste cât 4 pâini. Producătorii se plâng de mâna scumpă de lucru și cheltuieli multiple.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Arpagicul a fost peste 10 lei kilogramul. Ziua de muncă la țară e 200 de lei, mâncat și băut și nu găsești, a spus un producător.

Sunt foarte ridicate prețurile. Am luat anul trecut la supermarket chiar și cu 8 lei ceapa, a spus o gospodină.

Într-un singur an, kilogramul de ceapă și-a triplat prețul. Dacă în aprilie anul trecut, în supermarketuri, se vindea cu 2 lei și jumătate, iar peste vară a ajuns să coste 4-5 lei, în primăvara aceasta, prețioasa legumă costă între 6 și 7 lei.

Verile secetoase au scăzut producția atât la ceapa galbenă, cât și la cea roșie. Așa se face că România a devenit dependentă de importuri. Țara noastră importă de 40 de ori mai multă ceapă decât exportă, iar marfa autohtonă are prețul tot mai piperat.

Cea mai consumată leguma din lume a generat o criză alimentară globală la începutul anului. De exemplu, în Filipine, prețul unui kilogram de ceapă depășeste costul unui kilogram de carne.

Iar unele țări, printre care Maroc, Turcia și India, au adoptat măsuri drastice, între care interzicerea exporturilor, pentru a asigura necesarul intern de ceapă.

Citește și: EXCLUSIV! Lista alimentelor care s-au ieftinit în ultimul an! Ce spun economiștii despre scăderea inflației la 6% și noile prețuri la produse și servicii

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI