Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Prețul de la fermier la raft, de 5 ori mai mare. Fermier: "Trece prin cel puțin 4 mâini și fiecare își adaugă câte ceva"

Scumpirea produselor de la raft este o realitate. Produsele pleacă de la fermier cu un preț, iar pe raft ajung să aibă un preț de 5 ori mai mare.

Redactia Stirile Kanal D,

Prețul de la fermier la raft, de 5 ori mai mare [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Drumul de la fermă în farfurie poate fi lung şi anevoios, iar prețurile pot crește și de cinci ori. Intervin logistica, depozitarea, transportul, costurile cu ambalarea, marketingul de raft, adaosul comercial sau salariile angajaților. Costuri la vedere, în general, pe lanțul alimentar, dar şi costuri ascunse sau supuse unor “transformări” ştiute doar de cei care le gestionează. Cert este că produsul final trece prin multe mâini până să ajungă în coșul nostru. Şi toate aceste mâini... costă!, a transmis Cristian Sabbagh.

Prețul de la fermier la raft, de 5 ori mai mare

La poarta fermei laptele se vinde la prețuri derizorii, aceleași de acum doi ani, spun fermierii. Cu toate acestea prețul la raft crește peste măsură. Fermierii au explicații.

Trece o dată transportatorul, o dată procesatorul, încă o dată distribuitorul și încă o dată cel care vinde. Trece prin cel puțin 4 mâini și fiecare își adaugă câte ceva, a spus Claudiu Davițoiu, fermier.

Cu alte cuvinte, laptele pleacă de la fermă cu prețuri între un leu si 50 de bani și doi lei, în care sunt incluse tva-ul de 9%, costurile cu motorina, combustibilul, energia și salariile.

Apoi, laptele este transportat la procesator care pe lângă cheltuielile proprii, le mai pune pe cele cu transportul și adaosul comercial. Mai departe, laptele ajunge în magazin unde se mai adaugă cheltuieli cu energia, angajații, adaosul comercial, dar și nenumărate taxe:, cum ar fi taxa de listare a produsului sau taxa de raft.

Cea mai mică putere de negociere o au fermierii. Procesatorii au o putere mai mare și rețin o valoare mai mare din prețul bunului la raft și urmează supermarketurile care au o putere și mai mare și rețin cea mai mare parte din valoarea

bunurilor, a declarat Dacian Badea, membru asociație.

În cazul produselor neprocesate, cum ar fi ouăle, prețul nu ar trebui să crească la fel de mult. Cu toate acestea...

Citeste si: Mesajul lui David Popovici după ce a câștigat bronzul în finala probei de 100 m liber la JO 2024. "Greutatea ei simbolizează toate sacrificiile făcute"- kanald.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Sa luam exemplul unui ou. De la producător pornește cu cel mult 30 de bani... ajunge și la un preț de 5 ori mai mare atunci când ajung la raft, a transmis Mădălina Bichir.

Producem ouă cât avem nevoie de consum pentru un an de zile. Deci nu există problema importurilor, deci e numai un adaos comercial mare și puțină specula, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.

Cum s-a ajuns aici? Cu toate că inflația a scăzut la o singură cifră, ajungând la aproximativ 6% iar prețul energiei s-a menținut pe linia de plutire, costurile de producție cresc. Atât din cauza eliminării facilităților fiscale, dar și din cauza majorării de la 1 ianuarie accizei la combustibil.

Eliminarea facilităților fiscale doar pe CASS de exemplu duce la o creștere de peste 10 la sută a costurilor care se duc în preț, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta

Și la carne vedem astfel de diferențe mari de preț de la fermă la furculiță. De pildă, carnea de pui ajunge la preț dublu sau chiar triplu la raft.

Eu vând cu 5.2 plus TVA. Dacă vă uitați la un produs care este 10 lei plus TVA, ăla e un preț real fără adaosuri comerciale foarte mari. Dar dacă l-ați văzut la 20 de lei sau 14-15 lei, este deja un preț umflat. Noi vindem puiul viu către abator, abatorul ce face? Face aripioare și ficăței, ce mai e, îl ambalează și etichetează și îl transportă către vânzător, a declarat Puiu Ilisei, femier.

Citeste si: Gheorghe Turda, confesiuni în lacrimi despre soția sa. Ce a învățat de la partenera de viață? „Ca doamna nu a fost o altă femeie.”- kfetele.ro

Citeste si: A fost retras proiectul care prevede ca pasagerii cu gripă sau alte boli vizibile să nu poată călători cu trenul: "Abuzuri grave din partea angajaților CFR"- radioimpuls.ro

Pentru a menține prețurile la un nivel cât mai accesibil, Ministrul Agriculturii vrea să prelungească plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază pentru încă trei luni. Pe de alta parte cei din industria alimentară spun că aceasta nu a avut efecte pozitive asupra prețurilor și că trebuie găsite alte soluții pentru ieftinire.

Citește și: VIDEO- Reguli noi pentru etichetele înșelătoare. Ce presupune noua directivă europeană?

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI