Peste 80 la sută dintre oameni au deviație de sept, o afecțiune a nasului care de multe ori cauzează probleme de respirație. Operația se poate face împreună cu rinoplastia, iar medicii corectează astfel și forma nasului, pentru a fi în armonie cu fața. Ce presupun aceste intervenții și cât de complicate sunt, ne spune astăzi medicul ORL Ioan Bulescu, alături de noi în platou, a transmis Simona Pătruleasa.

Rinoplastia și deviația de sept

- Bună dimineața și bine ați revenit la noi. Mai întâi aș vrea să ne spuneți cum ne dăm seama dacă avem deviație de sept? Automat aceasta afecțiune vine cu probleme de respirație?

E o întrebare foarte bună. Deși sunt foarte mulți care au deviații de sept, după cum ați zis și dvs., cam optzeci la sută, mare parte din oameni nu-și dau seama că au o astfel de problemă și ne dăm seama abia în momentul în care începe să ne pună probleme. În primul rând de respirație, adică, de obicei, dacă avem o deviație de sept suficient de mare, avem tulburări de respirație, în primul rând pe o parte a nasului, adică pe una din părți. Ușor, ușor începe să devină bilaterală problema, adică începem să simțim că nu mai respirăm bine pe niciuna din cele două nări, deci ăsta ar fi primul lucru pe care ar putea să îl facem ca să ne dăm seama sigur.

Ca să avem o certitudine, trebuie să mergem la un specialist care să ne examineze foarte, foarte clar, a transmis Ioan Bulescu.

- Știm că de regulă medicii fac o operație dublă- deviație de sept dar și rinoplastia. Povestiți-ne un pic ce presupun aceste intervenții. Cum ne pregătim ca pacienți?

Cele două operații se pot face concomitent, nu știu dacă chiar de obicei.

Cele mai multe operații sunt septoplastii, sunt operații strict funcționale, adică vizează doar deviația de sept, între, însă ele se pot asocia cu rinoplastii. Rinoplastiile sunt operații ceva mai complexe în care se și remodelează forma nasului, uneori din punct de vedere funcțional, alteori strict estetic. Există aceste două tipuri de rinoplastii, funcțională și estetică, în care dacă e nevoie se abordează, într-adevăr, și septul nazal dacă există deviații semnificative sau dacă el modifică forma nasului în vreun fel, a transmis Ioan Bulescu. 

Citește și: Farmaciștii protestează miercuri în Piața Victoriei. „Acţiunea manifest doreşte să atragă atenţia asupra sistemului farmaceutic, care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani''

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

- Cât durează recuperarea după o operație de deviație de sept? E dureroasă, ne învinețim, sau respirăm greu până ne vindecăm?

Recuperarea primară, să spunem noi, adică pe care o simte pacientul, durează undeva în jur de două săptămâni, două-trei săptămâni, până când mucoasa nazală își reia funcția sau începe să își reia funcția. În această perioadă, nasul mai este când înfundat, când desfundat, mai sunt secreții și, mă rog, trebuie curățat foarte, foarte bine.

Ulterior, vindecarea completă, să zicem că ar fi undeva pe la trei luni. Pentru rinoplastii durează până pe la un an, la felul în care se dezumflă, na, sunt diferite porțiuni. Din punct de vedere al durerii nu există durere sau durerea este neglijabilă, deși par foarte traumatice operațiile la nas după, nu sunt dureroase deloc, adică durerea este între... nu știu, zer- unu din zece în primele zile, ulterior dispare complet. Deci nu sunt operații dureroase chiar dacă par destul de invazive, a transmis Ioan Bulescu.  

- Ce pacienți vin cel mai des pentru astfel de intervenții? Bărbații sau femeile?

Aș crede că, din punct de vedere al problemelor de respirație, se adresează mai frecvent bărbații. Din punct de vedere al problemelor estetice sau combinate, poate e un pic clasamentul în sfera feminină, a transmis Ioan Bulescu.  

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

- Sunt operațiile pentru deviație de sept decontate de Casa de Asigurări de Sănătate? Le putem face gratuit sau la preț mai scăzut? Povestiți-ne puțin.

Operațiile pentru deviație de sept și strict funcționale sunt operații cu viză medicală și atunci, bineînțeles, ele se fac în toate spitalele, în toate centrele de ORL din țară. Din ce știu eu, adică, nu cred că e o problemă de decontare acolo, a transmis Ioan Bulescu.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: