România ocupă locul doi în Europa la numărul de persoane care ar putea munci, dar nu o fac. Concret, aproape 8 milioane de oameni nu au serviciu. Unii dintre ei și-ar dori să lucreze, însă nu sunt deloc încurajați de autorități, spun specialiștii, a transmis Cristian Sabbagh.

România, țara celor care nu muncesc

Numărul mare de oameni care nu lucrează se vede cel mai bine la sat.

Unii stau la cârciumă, în miezul zilei, alții bat fără rost ulițele de la un cap la altul. Din această categorie face parte și nea Stelică, din comuna buzoiană Gherăseni. Nu a avut niciodată serviciu.

"- Până la 44 de ani ați avut vreun loc de muncă?

- Mi-a oferit dar nu am vrut să mă duc.

- De ce?

- M-am învățat așa.

- Și într-o zi, așa, care e programul?

- Mă duc cu ziua pe colo, pe colo", a mărturisit domnul Stelică.

Domnul Stelică supraviețuiește din ajutorul oferit de stat, de 170 de lei pe lună. Spune că de foame nu moare, pentru că mai muncește cu ziua prin vecini, atunci când ajunge la fundul sacului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Guvernul a scos bani din fondul de rezervă. Care a fost motivul?

"- Din ce trăiți?

- Din ajutorul social.

- Ați încercat să vă angajați?

- Da, dar nu prea am muncit nicăieri.

- Și ce ați făcut toată viața?

- Ajutor social. Nu sunt învățat eu cu serviciul, nu mai merg, mai mult nu am ce spune, asta e", a continuat domnul Stelică.

Tot fără loc de muncă este și domnul Cornel, vecinul lui Stelică. A fost lăutar în tinerețe însă acum supraviețuiește din ajutorul social și banii care îi vin din când în când de la copiii plecați în străinătate.

"Eu am 58 de ani, e greu cu angajarea. Am muncit ca fierar betonist, asta e meseria mea. Mai lucrez și eu cu unul ca dvs, cu unul, cu altul care mai face câte o casă, altceva", a spus domnul Cornel.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Domnul Cornel s-ar fi angajat undeva, dar se plânge ca nu l-a primit nimeni. În comuna sa nu sunt angajatori decât în agricultură, unde se plătește puțin. Iar ca să facă naveta în Buzău, ar însemna să dea jumătate din salariu pe transport.

"Pe timpul lui Ceaușescu aveam serviciu, cântam, aveam bani, aveam tot ce-mi trebuie. Acuma, e greu și de unul singur. De bine de rău, aveai un serviciu pe timpul lui Ceaușescu. Te duceai la muncă, veneai, îți luai salariul acolo, aveai cu ce să trăiești, nu murea nimeni de foame", a mai spus domnul Cornel.

Sociologii spun că inactivitatea profesională este prezentă mai ales în zonele dezavantajate economic. Mulți decid să-și caute surse de venit în străinătate, astfel că România a ajuns în ultimii ani să ducă o lipsă acută de forță de muncă.

"Am fata ingineră și au plecat afară pentru că nu se ajunge cu banii. E greu, e foarte greu aici în țară. Au copii, trebuie să întrețină copiii, e foarte greu", a spus un român.

Potrivit unei analize, avem aproximativ 7,7 milioane de persoane inactive în câmpul muncii. Numai în ultimii doi ani, numărul celor care nu muncesc a crescut cu aproximativ 400.000. Prin urmare, România se află, la acest capitol, pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Italia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: