In articol:
- Atenție, crește și punctul de amendă de la 1 ianuarie 2025!
- Angajații din sectorul bancar, primul contract colectiv de muncă
"Majorăm astăzi salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Validăm, de fapt, o decizie luată de Guvern, prin consultare cu sindicatele și patronatele",
Potrivit lui Marcel Ciolacu, majorarea salariului minim cu 9,46% se aplică începând cu 1 ianuarie 2025 și de această creștere vor beneficia peste 1,8 milioane de români.
Potrivit Notei de Fundamentare a actului normativ, în luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru 168,000 ore pe lună, iar din luna ianuarie 2025 tariful orar va fi
La capitolul impact sociale, Guvernul estimează că "majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor".
Atenție, crește și punctul de amendă de la 1 ianuarie 2025!
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.823.520
Citeste si: Nord-coreenii mor de foame, dar Kim Jong Un se laudă că le construiește sate „de lux”- antena3.ro
- modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3));
- modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (detalii aici).
Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul minim brut pe economie, cu alte cuvinte va ajunge la valoarea de 202,5 lei.
În prezent, punctul de amendă a fost înghețat la valoarea de 165 lei, deci va urma o creștere de 22,7%.
Contravenţiilor din legislația rutieră li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I- 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a- 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a- de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a- de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a- de la 21 la 100 puncte-amendă.
Citeste si: Nord-coreenii mor de foame, dar Kim Jong Un se laudă că le construiește sate „de lux”- antena3.ro
Angajații din sectorul bancar, primul contract colectiv de muncă
Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat că în şedinţa de guvern de miercuri urmează să fie aprobat primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Acest contract colectiv va oferi o mai bună protecţie pentru cei 45.000 de angajaţi din acest sector.
"Ca urmare a discuţiilor din Consiliul Naţional pentru Dialog Social, aprobăm primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Este de fapt un pas important în consolidarea dialogului social în România, oferind o mai bună protecţie pentru cei 45.000 de angajaţi din acest sector economic", a spus Ciolacu.
Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern figurează proiectul de hotărâre privind extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40- Activităţi bancare.