„Din cauza secetei, un fermier din Constanța a fost nevoit să își vândă aproape toate vacile. Din cele 270 de animale pe care le creștea a păstrat doar patru, pentru a produce necesarul de lapte și brânză pentru familie. Pentru că nu a mai plouat de la începutul lunii august, hectare întregi de pământ arată precum un deșert”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Și-a vândut aproape toate vacile din cauza secetei

Așa au ajuns să arate zeci de hectare de pământ unde înainte creștea porumb, rapiță și Floarea-soarelui. Totul este acum deșert, iar fermierii au ajuns să spună că solul este precum betonul, din care nu mai crește nimic. Gheorghe Lămureanu este unul dintre fermierii cunoscuți din zonă. Înainte avea sute de vaci, oi și capre, însă, a fost nevoit să le vândă pentru că nu mai avea cu ce să le hrănească.
„Animalele le-am vândut atunci când sistemul de irigat a căzut în colaps. Eu și un vecin aveam 270 de animale, 400 oi, 200 capre. Nu am mai putut să le hrănim și a trebuit să renunțăm”, a explicat Gheorghe Lămureanu.
Este fermier de aproape 50 de ani, însă niciodată nu a văzut asemenea secetă. Din cele 7.000 de hectare, a mai rămas doar cu 1.000. Cheltuielile mult prea mari și lipsa precipitațiilor l-au determinat să renunțe la culturile agricole.

Citește și: VIDEO- Vara târzie ar putea avea efecte grave. Seceta și noile boli, pe lista riscurilor

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Nu am avut niciun strop de apă din precipitații de 6 luni de zile! Pământul nu că este uscat, pământul este deja beton”, a mai spus fermierul.
A încercat prin forțe proprii să își salveze afacerea și a investit un milion si jumătate de euro într-un sistem de irigat, însă nu a fost de ajuns. În lipsa ploilor de altădată, pământul este mai mult uscat, iar recolta de legume și cereale este slabă.
„Uitați, a fost semănat cu rapiță, astea sunt resturile de rapiță care nu există, la un profil pe care l-am făcut acum o lună cu Institutul de Pedologie și Agrochimie din București. Uitați! Are duritatea unei roci”, a mai spus Gheorghe Lămureanu.
Constanța este pe primul loc în topul județelor cu calamitate de secetă, iar previziunile asupra fermelor de animale nu sunt deloc bune. Fără investiții, aproape toate fermele mici și mijlocii din zonă ar putea dispărea în următoarea perioadă, spun oamenii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si