Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Șoferii în etate vor fi testați mai des. Parlamentarii consideră această măsură necesară

Parlamentarii au venit cu o noută inițiativă în vederea reducerii accidentelor rutiere. Șoferii bătrâni ar urma să fie testați mai des.

Redactia Stirile Kanal D,

Șoferii bătrâni, testați mai des [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Bătrânii care continuă să șofeze își vor reînnoi permisul de conducere mai des. Conform unui proiect de lege, cei peste 70 de ani vor fi obligați să repete analizele medicale pentru carnet o dată la cinci ani, iar octogenarii, din doi în doi ani. Parlamentarii care au venit cu această inițiativă spun că astfel vor fi reduse accidentele grave", a transmis Cristian Sabbagh.

Șoferii bătrâni, testați mai des

"- Nu am dat amendă de circulație, un radar am avut, atât, încolo, nimic nu am avut. Și am fost în toată țara.
- Incidente?
- Nu am avut. M-a ferit Dumnezeu.
- Cu vederea? Foarte bine. Cu vederea, cu reflexele, cu auzul", a spus un șofer.

Convingerea acestui bărbat de 70 de ani este că șofează la fel de bine ca în urmă cu 20 de ani.

Așa gândesc și alți conducători de vârsta lui, care spun că experiența la volan compensează eventualele incapacități care apar odată cu înaintarea în vârstă.

"- Cum vă simțiți acum, ca șofer?
- Bine. Am căpătat experiență, 40 de ani de zile carnet, experiență, nu am avut nicio abatere. Deci e bine.
- Reflexele?
- Da, am căpătat experiență. Cât oi mai putea", a spus un șofer.

"- Starea de sănătate e bună, reflexele sunt foarte bune.
- Peste nouă, zece ani?
- Vom vedea", a spus un șofer.

Studii recente arată că, de fapt, după 65 de ani, mulți șoferi se confruntă cu diverse probleme, printre care pierderea auzului sau vederea slabă. Octogenarii care se încăpățânează să urce la volan devin mai lenți, unii pe fondul instalării unor boli degenerative.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

"- De pe la 75 de ani e bine să te retragi tu ca om.
- De ce?
- Păi nu mai merge, nu mai ai simțuri dezvoltate, s-au cam dus. De la 75 de ani să bați în retragere tu", a spus un șofer.

Acest instructor auto din Buzău a școlit sute de viitori șoferi, iar printre ei s-a aflat și o doamnă de 70 de ani. A ajutat-o să obțină permisul, însă cu eforturi foarte mari.

"I-au cam trebuit vreo două școli ca să învețe să meargă, dar până la urmă și-a dat drumul. Abilitățile sunt mai scăzute decât la cei tineri", a declarat Vasile Postelnicu, instructor auto.

De aceea, parlamentarii au propus un proiect de lege de modificare a Codului Rutier astfel încât valabilitatea permisului de conducere să fie redusă drastic pentru șoferii trecuți de 70 de ani.

"Până la 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie 15 ani, pentru persoanele care trec de 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie doar de 5 ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, de doi ani", a declarat Cristian Paul Ichim, deputat.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Proiectul este acum în dezbatere în comisiile de specialitate din Parlament.

Citește și: Tocmai ți-ai luat permisul? Sfaturi pentru un șofer începător

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI