Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cât trăiești! Este deviza după care ar urma să ne ghidăm atunci când ne alegem alimentele pe care vrem să le mâncăm. Ultimele studii în nutriție arată că există produse care pur și simplu ne pot scurta încet, dar sigur... viața, a transmis Cristina Dorobanțu.

Alimentele care cresc riscul de moarte prematură

Vrem să mâncăm sănătos dar rareori citim cu atenție etichele produselor pe care le punem zilnic în farfuria noastră. Fie că vorbim despre mezeluri, congelate sau fast-food, cu diferiți coloranți, arome și conservanți, acestea intră în categoria ultraprocesatelor, alimente despre care medicii atrag atenția că sunt gustoase, dar au riscuri.

,,Noi prin gătire concentrăm, facem concentrate alimentare, pe care le mâncăm în cantitate mare. Le mai și ultraprocesăm, adică le mai concentrăm încă o dată. E cam la fel ca atunci când am pune benzină de avion la o mașină diesel'', a spus Dr. Doru Negru, medic nutriție diabet. 

Efectele alimentelor ultraprocesate asupra organismului uman au fost studiate timp de 30 de ani de specialiști americani în domeniu, transmite CNN. Rezultatele au arătat că acestea pot fi asociate cu riscul de moarte prematură.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: ANM: Avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi municipiul Ilfov. Populația, sfătuită să ia măsuri- wowbiz.ro

Citește și: Care sunt alimentele care s-au ieftinit în 2024. Veste bună despre rata inflației

,,Organizația Mondială a Sănătății ne tot trage de mânecă. Maxim 5 grame de sare și maxim 25 de zahăr. Luăm un parizer care are zahăr pentru 2 săptămâni și mai are 9 aditivi, o bucată de pâine cu 2-5 aditivi, luăm muștarul (că ne punem), are 11 aditivi sare și zahăr din belșug'', a transmis Sorin Mierlea, președinte Infocons.

,,Vă uitați așa pe etichetă când cumpărați?

- Nu. Nimic nu este sănătos în ziua de astăzi, chiar vorbeam cu prietenii mai devreme. Nu cred că există mâncare sănătoasă procesată''.

,,Ne păcălesc, gustul ne păcălește!''

,,Citești eticheta înainte?

Nu! N-o citesc. Mi se pare important, dar nu știu să le citesc'', au spus oamenii.

,,Când vedem în ingrediente denumiri și terminologie care n-au niciun înțeles pentru fiecare dintre noi, este o terminologie foarte specifică ingineriei bio chimice sau ingineriei chimice sau nutrițional, în acele momente ar trebui să fim mai atenți, mai responsabili'', a transmis Sorin Mierlea, președinte Infocons.

Cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că alimentația corectă, în timp, ajută la reducerea riscului de deces.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si