„Avem sute de localități cu doar câteva mii de locuitori, unde sunt cheltuite milioane din buget. Se întâmplă în mai toate județele țării, unde banii publici se duc pe salariile angajaților, în timp ce oamenii trăiesc fără apă curentă sau canalizare. Problema ar putea fi însă rezolvată, o dată cu o reorganizare teritorială”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Cheltuieli de milioane, dar fără apă curentă și canalizare în sute de comune

Tanti Filofteia locuiește de peste cinci decenii într-o comună cu 3.000 de locuitori din județul Buzău. Femeia povestește că merge des la primărie pentru a își plăti dările către stat.
„- Eu în februarie mă duc și plătesc impozitul la casă. Mă duc și plătesc gunoiul.

- Ce ați zice dacă s-ar desființa primăria?

- Nu știu ce aș face, aș face miting”, a spus femeia.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Destinații atractive pentru sărbătorilor de iarnă. Dubaiul se numără printre cele mai căutate vacanțe

Datele din 2020 ale Ministerului Dezvoltării arată că 375 de comune din țară au sub 1.500 de locuitori. Dacă primăriile acestor localități ar fi comasate în una singură, s-ar putea face economii de sute de milioane de lei.
„Trebuie multe acte făcute la primărie și e deplasare multă.

Sunt mulți oameni bătrâni care nu pot să meargă până acolo”, a mai spus o persoană.
Pentru administrarea comunei, primarul de aici are 20 de angajați. Circa o treime din bugetul local ajunge în salariile funcționarilor. Sunt meritate, ne asigură edilul.
„Zilnic, vin oameni cu diferite probleme, ajutor social, ajutoare de căldură, alocații, anchete sociale. Dacă ar veni o persoană dintr-o altă localitate, i-ar fi foarte greu”,  a spus o altă persoană.
„Exceptând primarul și viceprimarul, ceilalți au salarii în jur de 3.000 de lei- 3.400. Prin aceste comasări se va reduce numărul de personal. Se vor face niște economii, dar e greu de pus în practică acest lucru. Pe urmă apare problema salariaților acestor unități administrativ teritoriale. Cine va rămâne și cine va pleca ”, a explicat Cornel Enache, primarul comunei Pietroasele.
Mergem și în județul Galați, într-o comună cu puțin peste 1.000 de locuitori. Primăria are 9 angajați si 700.000 de lei cheltuieli anuale pentru salarii. Localitatea nu are însă gaze sau canalizare.
„- Doar prin fonduri atrase facem investiții, altfel nu avem cum. Au atribuții funcționarii câte două-trei, ca să limităm cheltuielile inutile.

- În contextul actual, nu considerați că o eventuală comasare ar putea reduce foarte mult din cheltuieli?

- Asta este adevărat, dar celelalte servicii care se cer? Sociale și nu numai?”,

a explicat prin telefon Gigi Țuțu, primarul comunei Suhurlui.
Localnicii cred însă că ideea comasării i-ar ajuta.
„Ar fi o comună mai mare, s-ar atrage mai multe fonduri, s-ar dezvolta, cred, altfel. Aici fiind un sat mai mic se alocă mai puțin bani și nu se face ceea ce trebuie”, este părerea unui localnic.
Ultima reorganizare teritorial-administrativă din țara noastră a avut loc în urmă cu 55 de ani. Guvernanții spun că momentul pentru o nouă reformă ar putea fi după alegeri.
„Această reorganizare administrativă trebuie făcută. Nu vorbim doar de reduceri de cheltuieli, ci și ca aceste unități administrativ- teritoriale să fie capabile să atragă bani europeni pe care să îi putem folosi”, a transmis Florin Roman, deputat PNL.
De-a lungul timpului, au existat mai multe proiecte care au propus reorganizarea teritorială a României. Cel mai recent a fost în luna mai a acestui an. Nu a trecut însă de Camera Deputaților.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si